Interne

Şuior – Baia Sprie, statiune turistica

Şuior – Baia Sprie, statiune turistica

Guvernul a adoptat Hotărârea pentru aprobarea atestării zonei Şuior – Baia Sprie, oraş Baia Sprie, judeţul Maramureş, ca staţiune turistică de interes local. Prin declararea zonei de interes turistic local, investitorii din domeniul turismului vor putea accesa finanţări structurale europene pentru construirea de structuri de primire turistică.

Zona, situată pe versanţii de nord-vest ai Munţilor Gutâi, care fac parte din lanţul vulcanic de nord Oaş-Gutâi-Ţibleş, îndeplineşte criteriile minime obligatorii privind atestarea staţiunilor turistice de interes naţional şi întruneşte 235 de puncte la criteriile suplimentare, faţă de minimul de 90 de puncte necesare. Aici există resurse turistice naturale deosebit de valoroase ce pot susţine activitatea de turism, iar în interiorul zonei nu mai există activităţi economice cu profil minier, de extracţie sau prelucrare, nu se desfăşoară activităţi economice cu impact asupra mediului, activitatea predominantă în această zonă fiind cea turistică. De asemenea, există 17 trasee turistice montane, omogate de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, iar prin dezvoltarea domeniului schiabil în zona Şuior/Munţii Gutâi, localitatea pune la dispoziţia turiştilor facilităţi de agrement pentru iubitorii sporturilor de iarnă.

Potrivit site-ului romaniatusristica.ro, zona Maramureşului este renumită şi pentru prelucrarea lânii şi confecţionarea cergilor maramureşene. Vâltorile, ca obiecte de tehnică populară utilizate pentru spălarea produselor din lână sunt întâlnite în satul Chiuzbaia. În oraşul Baia Sprie au loc manifestări etnofolclorice prilejuite de diverse evenimente culturale, sportive sau religioase cum sunt: Festivalul de colinde Chiuzbaia, zilele oraşului.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Most Popular

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co