Interne

Transalpina, cea mai înaltă şosea din România, ce a fost, ce-a ajuns şi ce va fi – VIDEO

Transalpina, cea mai înaltă şosea din România, ce a fost, ce-a ajuns şi ce va fi – VIDEO

759 milioane de lei, fără TVA. Atât ne costă construcția celei mai înalte șosele din România. Până acum, s-au achitat 619 milioane de lei, din care 50 de milioane de lei au fost decontați de la bugetul de stat.

Proiectul a fost demarat în 2009, iar constructorii spun că vor finaliza lucrarea până în vara anului viitor, a transmis în exclusivitate pentru adevarul.ro, directorul general al Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale, Daniela Drăghia.

Inițial, constructorii au anunțat că Transalpina va fi gata la sfârșitul acestui an, însă din cauza complexității acestei construcții și a perioadei de iarnă, în care nu se poate lucra, deschiderea oficială a celei mai înalte șosele din țara noastră se amână pentru încă alte șase luni, mai exact până în iunie 2012.

În momentul de față, au mai rămas de terminat aproape 3 km. Este vorba de cea mai frumoasă parte a Transalpinei, între Rânca şi Obârşia Lotrului, pe o distanță de 900 de metri și de alți doi kilometri pe Valea Frumoasei, ne-au transmis în exclusivitate reprezentanții CNADNR.

Pe lângă aceste tronsoane, mai trebuie făcute două poduri și alte lucrări de consolidare a unor versanți. De asemenea, mai sunt de montat parapeții, indicatoarele și marcajele rutiere. Aceste porțini pot fi parcurse destul de ușor și în siguranță, fără a fi nevoie ca la întoarcere să îți duci mașina în service.

Cum arată Transalpina acum 44 de ani

Transalpina, denumită şi „Drumul Regelui” a devenit circulabilă în 1935, fiind pietruită în timpul domniei Regelui Carol al II-lea. După ce a fost reabilitată de nemţi în Al Doilea Război Mondial, şoseaua a fost uitată complet de autorităţi şi nu a mai fost niciodată asfaltată. Transalpina, face legătura între Transilvania şi Oltenia, mai exact între Sebeş, judeţul Alba şi Bengeşti, judeţul Gorj şi se întinde pe 148 de kilometri.

În urmă cu mai bine de patru decenii, în 1967, Transalpina era doar un drum forestier, foarte greu de parcurs. Puțini erau cei care puteau ajunge aici cu mașina. Iată câteva imagini, surprinse în acea perioadă.

După 40 de ani, în 2007, nu exista aproape nicio diferență. Chiar dacă am evoluat la capitolul mașini, având modele noi de Dacia sau Olcit, traseul era la fel de anevoios. Iată cum a trecut un Olcit unul din cele mai dificile teste de off-road. Se întâmpla în 2007.

Doi ani mai târziu, înainte de a demara lucrările, pentru a putea trece mai departe, mașinile intrau la apă, la propriu!

Transalpina, în prezent

După zeci de ani, în care nimeni nu a realizat potențialul turistic pe care îl are această zonă, în 2009 lucrurile au început să se miște. Dar, mai bine mai târziu, decât niciodată! Iată imagini de pe transalpina.biz cu cea mai frumoasă porțiune!


Transalpina, în 2012

Mult a fost, puțin mai este! Iată cum va arată șoseaua Transalpina, finalizată la cele mai mici detalii!

sursa: adevarul.ro

 

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Most Popular

Imobiliare Valea Prahovei
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co