Trofeul someleriei 2012
Profesia de somelier e din ce în ce mai râvnită. Câştigi destul de bine ca să deguşti sute de feluri de vin. Nu se învaţă uşor, dar e o muncă plăcută. Un bun somelier degustă sute de litri până ajunge să-şi antreneze simţurile. Sâmbătă, un juriu exigent l-a ales pe cel mai bun din România.
Trofeul Someleriei a ajuns la cea de-a şasea ediţie. Juriul a punctat priceperea şi a iertat stângăciile de moment. Pentru fiecare dintre concurenţi, antrenarea presupune ani buni. Şi multe sticle deschise şi testate. Deşi au venit pregătiţi, unele probe le-au ridicat mici probleme. La prima probă, participanţii au avut de corectat un meniu. În cea de-a doua probă, fiecare dintre ei a servit şi decantat un vin roşu pentru câte un cuplu aşezat la masă.
Faţă de semifinala desfăşurată cu o zi înainte la Azuga, organizatorii au crescut dificultatea probelor.
În România, meseria de sommelier este practicată de numai nouă ani, dar avem deja câteva sute de somelieri cu diplomă. Cei mai buni câştigă chiar şi 2000 de euro pe lună.