Turism extrem pe Valea Jiului – rafting și canioning
Defileul Jiului este unul dintre cele mai căutate locuri din România de către iubitorii de rafting, un sport extrem, de echipă, care devine tot mai popular și la noi în țară, scrie agenția Agerpres. Traseul are o lungime de 35 de kilometri și numără peste 80 de cascade în care viteza apei poate ajunge și la 40 de kilometri la oră.
Operatorii de turism au reușit să vadă potențialul de dezvoltare a acestui sport și au realizat pachete de servicii speciale pentru cei cei care vor să îmbine relaxarea cu adrenalina.
Sezonul de rafting pe Defileul Jiului se deschide, de regulă, în luna aprilie și se poate dura până în prima parte a lunii octombrie, dacă temperaturile de afară se mențin plăcute pentru turiști.
Pe râul Jiu sunt trei tronsoane cu grade diferite de dificultate pe care se poate practica raftingul. Primul tronson este și cel mai dificil, iar acesta începe imediat după podul de la ieșirea din orașul Aninoasa, în zona unei amenajări energetice. Se continuă apoi pe lângă mănăstirea Lainici, cu un al doilea tronson, și se încheie cu un al treilea tronson, în zona localității Sadu, din județul Gorj.
Riscurile pentru practicanții raftingului sunt minime, întrucât aceștia sunt bine instruiți înainte de a urca în bărci și sunt echipați cu costume speciale de neopren, încălțăminte de neopren, veste de salvare și căști. De asemenea, în fiecare barcă există un pilot profesionist, de care trebuie să asculte toată lumea și care trasează sarcini pentru fiecare.
Însă turismul extrem din Valea Jiului este mult mai complex, ofertele incluzând și canioning – cățărare pe cascade, lansări cu tiroliana, sărituri peste ochiuri de apă adânci de doi sau trei metri. Echipați cu căști, cordeline, costume de neopren, încălțăminte potrivită, cu toții caută soluțiile cele mai potrivite pentru a depăși „obstacolul” din cale.
Referitor la costurile pentru rafting și canioning, acestea diferă în funcție de cerințele grupului de turiști și de numărul acestora.