Externe

Turismul in Grecia, amenintat de revolte?

Turismul in Grecia, amenintat de revolte?

Cand spuneai Grecia in urma cu vreo doi ani te gandeai aproape instant la Acropole, insule, soare, vacanta. Acum inlantuirea de imagini se completeaza cu „proteste”, „agitatie”, „incertitudine”. Pe fondul unor miscari sociale tot mai ample, Grecia risca sa fie inlocuita de alte destinatii insorite, atunci cand vine vorba de concediul de vara, chiar daca numarul turistilor a crescut anul trecut in naceasta tara.

Duminica, Parlamentul grec a aprobat un noi masuri de austeritate, solicitate de Uniunea Europeana si Fondul Monetar International in schimbul eliberarii unor noi fonduri de salvare. Votul a fost precedat de ample miscari stradale: zeci de mii de greci au iesit in strada, in Atena, Salonic si alte localitati, pentru a protesta impotriva masurilor asumate de guvernanti.

Prin urmare, intr-un context mai mult decat agitat, care pare ca se prelungeste, cum ramane cu turismul elen, ramura ce reprezinta circa 16% din economia acestei tari? In primele 10 luni ale anului trecut, de exemplu, desi poate parea surprinzator, numarul turistilor inregistrati pe principalele 13 aeroporturi din Grecia a crescut cu pana la 9,6% fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit datelor publicate recent de Asociatia Greaca a Intreprinderilor Turistice .

Grecia a primit anul trecut circa 16,5 milioanede turisti, potrivit datelor oficiale, veniturile urcand cu 10% fata de anul 2010. „Cu un suport adecvat din partea statului, turismul poate deveni motorul principal pentru scoaterea economiei din criza, prin generarea de venituri si locuri de munca”, a declarat Spyros Ginis, vice-presedinte al SETE.

In primele zece luni ale anului trecut, cele mai populare destinatii au fost insulele Rhodos si Kos (din Arhipelagul Dodecanez), unde numarul de turisti a crescut pentru fiecare locatie cu 20% fata de anul anterior, potrivit datelor SETE, care marcheaza o crestere a numarului de turisti si pentru Salonic (11%).

De asemenea, numarul turistilor din UE a crescut, potrivit Institutlui Grec de Statistica (ELSTAT), cu 7,8% in primul semestru din 2011 fata de aceeasi perioada a anului 2010, desi cele mai importante piete – Germania si Marea Britanie – au raportat cresteri nesemnificative de 0,1% si 3,5%.

Totusi, numarul turistilor din intreaga Europa a urcat cu 13%, al celor din Rusia cu 78% si al celor din Turcia cu 49%.

Potrivit TripAdvisor, preturile per camera in mai multe destinatii de vacanta din Grecia au coborat semnificativ pe parcursul anului trecut, insula Corfu marcand cea mai importanta scadere, de 20%.

Totusi, in viziunea oficialilor eleni, principala cheie spre succes este promovarea unei imagini reale a Greciei contra publicitatii negative, legata de criza financiara.

Sursa: www.dailybusiness.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Most Popular

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co