Ultimele plaje sălbatice de pe litoral
La circa 35 kilometri nord de Constanţase află una dintre cele mai sălbatice şi mai frumoase plaje ale litoralului românesc. Nisipul din Corbu, căci despre el vorbim, este parcă mai alb decât în staţiunile renumite din judeţ, iar marea este cu siguranţă mai curată. La nord de Corbu se află Vadu, o localitate cu aer postapocaliptic, care te întâmpină cu o fabrică părăsită.
„E ca în filmele Mad Max”, a exclamat un turist străin la vederea imensului simbol al industrializării comuniste, lăsat în paragină. Satul pare părăsit, pe drum întâlneşti însă o terasă unde câţiva turişti stau, dacă e frumos afară, la o bere. Drumul spre plajă te duce în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, un loc de o frumuseţe sălbatică, unic în Europa. Maşinile sunt puse la grea încercare, prin nisipul plin de denivelări, dar imaginea, odată ajuns la mal, merită tot efortul: plaja este nesfârşită şi puţini oameni îşi întind din loc în loc corturile. Vântul bate de obicei puternic, dinspre mare, iar pustiul locurilor pare să te copleşească. Aceasta este plaja din Vadu, neamenajată, dar din ce în ce mai căutată de iubitorii de natură sălbatică.
Mii de turişti în weekend
Atât plaja din Vadu, cât mai ales cea din Corbu (unde accesul din Constanţa este mai facil) au atras în acest sezon mii de turişti, în ciuda faptului că sunt puţin mediatizate, că sunt neamenajate şi că localităţile limitrofe nu au statut de staţiune. Deşi zona turistică nu beneficiază de infrastructura necesară derulării unui turism de înaltă clasă sau poate tocmai de aceea, vizitatorii litoralului românesc au preferat peisajul încă sălbatic şi plajele curate de aici. „Un sezon estival extrem de plin, mai ales în zilele de weekend”, l-a caracterizat primarul comunei, Marian Gălbinaşu.
„Pe plajele de la Corbu şi Vadu au fost în jur de 3.000 de turişti la final de săptămână”, a precizat acesta, susţinând că tot mai mulţi localnici au început să gândească sezonul estival din perspectivă turistico-economică. „Pentru locuitori înseamnă venituri în plus şi locuri de muncă garantate, adică un trai mai bun. Şi lucrul ăsta nu poate decât să ne bucure, deoarece se vorbeşte de potenţial turistic, dar când este vorba să-l exploatăm nu prea avem cum. Noroc că ne-a dat natura”, a mai spus edilul. În zonă există şi investitori privaţi. Pe plaja din Vadu funcţionează o cherhana, de exemplu, unde puteţi gusta preparate proaspete şi gustoase din peşte, la preţuri similare cu cele din Mamaia însă.
Reversul medaliei: tone de gunoaie
Primarul s-a trezit pus şi în faţa unei adevărate provocări: să strângă în urma turiştilor toate gunoaiele. A apelat pentru acest lucru la un proiect cu finanţare europeană. „Responsabilitatea mea a fost să decolmatez. Numai că, de la introducerea programului de colectare selectivă a deşeurilor, lucrurile au mers spre bine”, a declarat Gălbinaşu. În cifre, această acţiune arată astfel: de vineri şi până duminică, de la Vadu, cele opt pubele însumând peste o tonă şi jumătate de gunoaie plecau pline, în vreme ce de pe plaja de la Corbu se colectau cinci pubele de deşeuri. Gălbinaşu spune că dezvoltarea turistică a comunei trebuie realizată cu grijă, în condiţiile în care piaţa imobiliară din zonă este paralizată. „Am ajuns debuşeul litoralului, în sensul în care tot mai mulţi turişti s-au reorientat şi preferă nordul litoralului în locul staţiunilor consacrate din sud. Aici, la noi, am putea gândi nişte dezvoltări turistice plecând de la zero”, a mai precizat edilul-şef al comunei Corbu.
sursa: romanialibera.ro