Un program pe gustul tuturor la Ziua Lacului Vidra
Alexandru Vlahuţă scria în „România pitoreasca”, referindu-se la plaiurile vâlcene: generoasă, natura a dat acestui ţinut „cu amândouă mâinile din toate frumuseţile şi din toate comorile cu care-i înzestrată Ţara Românească”.
Sâmbătă, 30 iunie, pe aceste plaiuri, mai exact în staţiunea Vidra, judeţul Vȃlcea va avea loc festivalul „Ziua Lacului Vidra”, proiect care are ca obiectiv atragerea unui număr cât mai mare de turişti într-o zonă sălbatică, străjuită de munţi, unde linistea cu greu poate fi egalată.
Organizatorul evenimentului este Asociaţia Eco-Natura, iar proiectul este finanţat prin Regio – Program Operaţional Regional 2007-2013, axa prioritară 5 – Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului, 53 – Promovarea potenţialului turistic şi crearea infrastructurii necesare în scopul creşterii atractivităţii României ca destinaţie turistică.
Lacul Vidra se află în inima Munţilor Lotrului, la graniţa judeţului Vâlcea cu: Alba, Gorj, Hunedoara şi Sibiu, mai precis în staţiunea Vidra, la 30 km amonte de staţiunea Voineasa. Descoperirea naturii pe acest drum montan oferă vizitatorului prilejul de a cunoaşte una dintre cele mai frumoase zone montane ale ţării. Drumurile înguste prin mijlocul vegetaţiei luxuriante crează senzaţia unei lumi de poveste, te aştepţi la orice pas să te întâlneşti cu Hansel şi Gretl sau cu Scufiţa Roşie.
Evenimentul, avȃnd ca moderator pe Bogdan Nicolai – realizatorul matinalului Alarma de la Pro FM, se va desfăşura pe tot parcursul zilei de sâmbătă şi va avea invitaţi de marcă care vor cȃnta şi vor încȃnta publicul prezent în acest colţ de natură feeric din inima Munţilor Lotrului.
Începȃnd cu ora 12:30, vor urca pe scenă elevii de la Colegiul Matei Basarab – Rȃmnicu Vȃlcea iar începȃnd cu ora 14:00, Ansamblul “Brȃul de Aur” va invita la dansuri populare vȃlcene şi voie bună pe toţi cei prezenţi la eveniment.
Nu vor lipsi de la promovarea unei lumi de poveste nici membrii trupei Direcţia 5, care vor concerta începȃnd cu ora 16:00 şi Compact, începand cu ora 18:00.
Turiştii care doresc să viziteze o destinaţie pentru drumeţie, refacere, odihnă, aventură sau sport sunt aşteptaţi într-o zonă care beneficiază de atracţii formidabile: chei, cascade, peşteri, peste 80 de trasee marcate şi întreţinute, posibilitatea practicării alpinismului, schiului, pescuitului şi vânătorii sportive, precum şi numeroase puncte belvedere.
Turismul montan beneficiază de condiţii deosebite de cazare şi petrecere a vacanţelor în staţiunile Voineasa şi Vidra.
Bogată în activităţi culturale, majoritatea zonelor poartă amprenta specificului tradiţiei locale.
Cândva demult, în urmă cu milenii, la puțin timp după ce s-au format munții Carpați, se spune că trei ursitoare au poposit în zona munților Parâng și fascinate de pitorescul locului au binecuvântat locul pentru ca în viitor să fie locuit de un popor mândru, harnic, viteaz și fără de prihană: getodacii.
Mult mai târziu, când ursitoarele s-au întors din nou în mijlocul poporului geto-dac, l-au trimis în mijlocul lor pe Zalmoxes.
Legendarul om-zeu, născut în zona munților Parâng, colinda de dimineață până seara munții fiind fascinat de bogăția și frumusețea lor. Tânărul Zalmoxes (sau Zalmoxis după alte legende) este considerat unul dintre primii înțelepți care au ajuns pe plaiurile autohtone, apetitul său pentru cunoaștere aducându-i acest binemeritat titlu.
Vă invităm să descoperiţi lacul şi locurile din zonă, cu un potenţial turistic natural complex, cu un farmec aparte, încărcate de basme şi legende pe care bătrânii satelor le păstrează în memorie şi sunt totdeauna pregătiţi să le împărtăşească cu vizitatorii curioşi.
Nu e zidire veche, ruină, movilă de pamânt, de care să nu fie legat un cântec, o legendă, un nume de viteaz.
Vă aşteptăm cu drag să le descoperiţi, mȃine, 30 iunie!