Imobiliare Valea Prahovei
Articole

Unde se mai practică turismul „FĂRĂ RESTRICŢII” pe litoralul românesc – FOTO

 

Disputa iscată în acest week-end pe marginea felului în care se practică turismul pe litoral s-a purtat în special în jurul staţiunilor. Sintagma de „turism fără restricţii”, propusă de primarul de Constanţa, Radu Mazăre, în replică la turismul „cu restricţii” care se practică acum, ar presupune un set lax de reguli care l-ar face pe turistul clasic să se simtă liber şi fără constrângeri. Exemplul dat de primar s-a referit la posibilitatea de „a te da cu ski jet-ul” pe unde vrei tu, adică nu într-un spaţiu „încercuit”, aşa cum se face în staţiunile europene.

Există însă o categorie de români care înţeleg termenul de „turism fără restricţii” uşor diferit. Pentru ei noţiunea de „ski jet” este din start o barbarie.

Un fenomen în întreaga lume

„Stresul dispare, creşte încrederea în sine, comunicarea pare mai uşoară. O zi fără haine pe o plajă naturistă pare să relaxeze mai mult decât un sfârşit de săptămână petrecut oriunde altundeva”. Astfel îşi încurajează pe site-ul propriu adepţii Asociaţia Americană pentru Recreere prin Nudism, care a fost înfiinţată în 1931. „În plus, fără haine, este mai puţin probabil că îţi vei da seama că cineva este un preşedinte de bancă sau un şofer de taxi”, continuă prezentarea.

Pe litoralul din România, locurile pentru turiştii care preferă să practice nudismul au cam dispărut, comparativ cu situaţia de dinainte şi imediat după anii ’90. Cei pasionaţi să se bronzeze „fără dungi” se plâng că nu mai găsesc plaje speciale. În ultimii ani, Vama Veche şi 2 Mai, staţiuni preferate de nudişti, s-au umplut de familii cu copii care nu îi văd cu ochi buni pe cei care au curajul să se expună fără haine.

 

Înainte de 1990, staţiunea Costineşti, mai exact spre nord, în dreptul cunoscutei epave, era unul dintre puţinele locuri unde se putea practica nudismul. Gura Portiţeieste un loc mai izolat unde se mai duc cei cărora le plac aşa-numitele vacanţe „eco”, iar la băile de nămol de la Techirghiol nudismul se practica şi înainte de anii ’90.

Cele mai bune locuri pentru practicarea „turismului liber” rămân cele de pe plajele relativ izolate. Am amintit Gura Portiţei, unde se găsesc kilometri întregi de plajă, unde an de an pasionaţii de linişte şi natură se retrag, campând chiar pe plajă.

Nudism se face şi pe plaja din Sfântu Gheorghe: în afară de o zonă „turistică”, amenajată sumar de autorităţile locale cu câteva umbreluţe şi şezlonguri, există zeci de kilometri de plajă virgină, foarte apreciată de cei care vor să se bucure de mare departe de „civilizaţie”. Camparea aici este interzisă, dar regulile nu sunt atât de stricte. Astfel, mai poţi întâlni câte un cort „plantat” pe plajă, dar nu mulţi se aventurează să rămână izolaţi (satul Sfântu Gheorghe, singurul loc în care te poţi aproviziona cu mâncare şi apă, este situat la doi kilometri de plajă).

În ultimii ani, Sulinaa deveit o destinaţie foarte atractivă pentru cei care apreciată plajele sălbatice. De menţionat că atât Sfântu Gheorghe, cât şi Sulina sunt locuri de vărsare a Dunării în mare, aşa că apa nu este atât de limpede ca la Gura Portiţei, de pildă. În schimb, plajele sunt foarte bune iar riscul de a fi deranjat de „mitocani” relativ mic. (Notă: aici teoretic nu se poate ajunge cu maşina pe plajă).

Plaja de la Vadu, alt loc liber de pe litoralul românesc, ar putea să fie interzisă turiştilor, după incendiul de săptămâna trecută, au anunţat autorităţile locale.

Croaţia are 30 de plaje speciale

În Europa, Croaţia este cunoscută drept leagăn al nudismului în Europa. Pe coasta dalmată se află nu mai puţin de 30 de plaje destinate nudiştilor care nu sunt nevoiţi să îşi pună hainele nici în restaurante şi nici în hoteluri. Statisticile spun că nudiştii ar reprezinta 15% din cei 10 milioane de turişti care vizitează Croaţia în fiecare an.

Cap d’Agde, Franţa, este considerată capitala lumii în domeniul nudismului. Aici vin anual 40.000 de nudişti din toată Europa, cei mai mulţi fiind francezi, italieni, nemţi şi ruşi. În Grecia, pe plaja Red Beach de pe insula Creta, nudismul se practică de la sfârşitul anilor ’60, când hipioţii veneau aici să se relaxeze în vacanţă.

În croazieră „fără prejudecăţi”

Începând de la 815 dolari de persoană, cei interesaţi pot participa timp de opt zile la o croazieră specială destinată practicanţilor de nudism, pe coasta Croaţiei, în Marea Adriatică. În croazieră sunt invitate să meargă persoane „fără prejudecăţi, deschise la minte”, care pot evita astfel bronzatul „cu dungi”, se arată pe site-ul ewaterways.co.uk.
În programul croazierei inedite este inclusă explorarea lumii subacvatice a Mării Adriatice şi vizitarea unor insule din zonă.

Izvoarele termale din Japonia

Izvoarele termale din Japonia, aşa-numitele onsen, bogate în minerale, erau recomandate anul trecut de portalul Lonely Planet între cele mai bune locuri ce pot fi frecventate de către nudişti.


Tradiţia scufundării în aceste ape este veche de secole. Eticheta prevede că cei care vor să se scalde trebuie treacă mai înainte pe la duş. Când intră în apă trebuie să aibă grijă să nu facă valuri, iar când ies trebuie să îşi acopere părţile intime cu mici prosoape. În unele locuri nu este permisă intrarea persoanelor care au tatuaje. Unele onsen pot fi bune pentru consum, dar există atenţionări pentru a verifica acest lucru, înainte de a lua o înghiţitură.

Spencer Tunick, la Marea Moartă

Operele artistului american Spencer Tunick, devenit celebru fotografiind grupuri de bărbaţi şi femei dezbrăcaţi în diferite locuri celebre din lume, atrag de fiecare dată sute şi chiar mii de persoane fără inhibiţii. Pe site-ul său este postată o invitaţie pentru data de 17 septembrie, când artistul va debuta şi în Israel, la Marea Moartă, cu primul său proiect. El vrea să atragă atenţia asupra pericolului în care se află această mare.

Voluntarii sunt asiguraţi că nu vor trebui să stea fără haine decât o perioadă scurtă, iar în vecinătatea locului unde vor poza nu va fi permis accesul altor persoane. Pe formularul online de înscriere cei interesaţi să participe trebuie să îşi treacă numele, adresa, ţara de provenienţă, un număr de telefon, adresa de e-mail, sexul şi vârsta, cu precizarea că pentru persoanele sub 18 ani este necesar acordul părinţilor. Menţionarea ocupaţiei este opţională. Pe formularul general de participare la evenimentele organizate de artistul american trebuie bifată şi culoarea tenului, voluntarii având la dispoziţie şapte căsuţe cu nuanţele de ten.

În urmă cu doi ani Spencer Tunick a adunat sute de voluntari care au acceptat să-i pozeze cum i-a facut mama natură, locaţia aleasă fiind o podgorie din Franţa, unde se obţine celebrul vin Beaujolais.

 

Saunele finlandeze

Cele peste două milioane de saune din Finlanda atrag an de an o mulţime de pasionaţi de nudism. Ritualul presupune mai întâi un duş, apoi intrarea într-o saună, urmată de o rostogolire pe zăpadă, de preferat una proaspătă, moale, sau scăldarea într-un „bazin” creat în gheaţă.

Băile turceşti din Ungaria

Generoasele băi publice din Ungaria sunt alimentate de 123 de izvoare termale. Beneficiile pentru sănătate ale izvoarelor sunt menţionate şi în Planul naţional de sănătate din această ţară. Atenţie însă, nu în toate băile turceşti este acceptată renunţarea la costumul de baie, sună avertismenul postat pe Internet de cineva care a constatat acest lucru pe propria piele.

sursa: gandul.info

 

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Most Popular

Imobiliare Valea Prahovei
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co