Vacanță în Europa? Vezi aici cât te costă transportul în marile capitale
Sistemul de tarifare a serviciilor de transport în Europa diferă de la ţară la ţară. Vezi care sunt cele mai bune oferte.
Pentru turişti, una dintre cele mai avantajoase oferte ale companiei de transport public din Paris este cardul „Paris Visite”, care permite între o călătorie şi cinci călătorii, cu orice mijoc de transport în comun. Biletul este valabil chiar şi pentru a ajunge la aeroportulOrly. Preţurile depind de numărul de vizite alese şi de zonele prin care doreşti să te plimbi. Astfel, pentru o deplasare în zonele 1-3 se percep 9,3 euro, iar pentru zonele 1-5 preţul ajunge la 19,6 euro. Pentru două călătorii, costul variază între 15,20 euro şi 29,90 de euro, pentru trei se achită între 20,7 euro şi 41,9 euro, iar pentru 5 călătorii se percepe între 29,9 euro şi 51,2 euro.
O altă variantă este cardul Mobilis, cu care te poţi plimba nelimitat cu toate mijloacele de transport în comun, cu excepţia liniilor care deservesc aeroportul.Preţul variază între 6,30 de euro pentru zonele 1-2 şi 14 euro pentru zonele 1-5.
Pentru persoanele sub 26 de ani care doresc să viziteze Parisul în timpul week-endului, există varianta tichetului „Jeunes week-end”. Cardul include călătorii nelimitate în zonele alese cu toate mijloacele de transport în comun, cu excepţia liniilor către aeroport. Tichetul, care arată ca un card magnetic, costă între 3,5 euro pentru zonele 1-3 şi 7 euro pentru zonele 1-5.
Un bilet care te duce la aeroportul d’Orly sau Roissy Charles-de-Gaulle costă între 6,9 şi 10 euro, în funcţie de zona din care este luat, iar un bilet obişnuit valabil penru o călătorie, indiferent de destinaţie, este 1,7 euro.
Lisabona
La Lisabona, sistemul de tarifare este diferit faţă de al nostru, astfel că turiştii pot alege între taxarea în funcţie de zona în care călătoresc şi taxarea călătoriei, indiferent de destinaţie. Spre exemplu, un bilet cu care poţi călători cu metroul într-o singură zonă L sau 1 costă 1,05. Pentru două zone cu metroul, biletul este de 1,95 de euro. De asemenea, te poţi plimba în toată reţeaua, o singură dată, cu 1,15 euro. Există şi un fel de abonament valabil pentru 24 de ore care permite călătorii nelimitate atât cu metroul cât şi cu autobuzul. Costul este de 3,95 de euro.
Praga
Autorităţile din Praga au modificat de curând tarifele la transportul public.De la 1 iulie, costul unui bilet standard, s-a majorat la 32 CZK, dar are o valabilitate crescută, de 90 de minute, faţă de 70 de minute înainte. Există bilete a căror valabilitate este şi mai mică, de 30 de minute, şi care costă 24 de CZK. Acestea sunt valabile pentru toate mijloacele de transport în comun, inclusiv feribot, funicular sau pe rutele nocturne.
Turiştii din Praga îşi pot achiziţiona şi bilete valabile 24 de ore, cu care pot călători nelimitat pe parcursul unei zile. Preţul este de 110 CZK. Există şi bilete valabile pentru 72 de ore, care costă 310 CZK. Biletele de autobuz sau metrou pot fi cumpărate şi prin sms şi au acelaşi cost ca biletele de hârtie.
Budapesta
Autorităţile de la Budapesta îi avertizează pe turişti că au un sistem foarte complicat de tarifare pentru transportul în comun, astfel că este de preferat să achiziţioneze carduri de călătorie cu valabilitate de 24 de ore, 72 de ore sau 7 zile. Aceste carduri nu necesită validarea, sunt valabile pentru un număr nelimitat de călătorii şi pentru orice tip de mijloc de transport în comun. Preţul este de 1.550 HUF, în cazul cardului de 24 de ore, de 3.850 HUF pentru 72 de ore sau de 4.600 de HUF pentru 7 zile.
Există şi un card de călătorie dedicat familiilor, cu valabilitate de 48 de ore. Acesta poate fi utilizat de doi adulţi împreună cu până la 7 copii cu vârste de cel mult 14 ani.Preţul este de 2.200 HUF.
Londra
Şi în capitala Marii Britanii, preţul biletelor de transport depinde de zona în care doreşti să călătoreşti. Sistemul este destul de complicat. Există varianta „plăteşti când călătoreşti”-bilete valabile pentru o singură călătorie, care costă în funcţie de zona în care vrei să ajungi, sau varianta cardurilor de călătorie. Cu preţuri ce variază între 8 lire şi 19 lire, în funcţie de destinaţie, se pot achiziţiona carduri valabile pentru o singură zi, cu menţiunea că nu se pot utiliza şi în timpul week-endului. Dacă doriţi să călătoriţi în week-end, optim este un card denumit „day off pick” al cărui preţ este cuprins între 6,60 de lire şi 14,5 lire. Există, totodată şi varianta unui bilet simplu, care costă între 4 şi 12,30 lire, în funcţie de destinaţie.
Barcelona
În Barcelona, un bilet de metrou costă 1,45 de euro, la fel ca şi unul de autobuz Există însă şi posibilitatea de a cumpăra carduri de călătorie care oferă posibilitatea de a circula nelimitat cu metroul, autobuzul, trenurile interne sau tramvai, timp de mai multe zile. Pentru două zile consecutive, preţul este de 11,5 euro, pentru trei zile consecutive preţul ajunge la 16,5 euro iar pentru patru zile la 21 de euro. Pentru 5 zile, turiştii trebuie să scoată din buzunare 25 de euro. De asemenea, se poate opta pentru carduri de călătorie valabile pe o perioadă de o zi, în anumite zone ale oraşului. Spre exemplu, pentru a călători nelimitat o zi, într-o singură zonă, preţul este de 6,2 euro, în timp ce pentru 6 zone, preţul este de 17,5 euro.
Berlin
Autorităţile locale din Berlin au pus la punct un întreg sistem de plată a serviciilor de transport special creat pentru turişti. Astfel, aceştia au de ales între Berlin Tour CityCard AB, valabil 48 de ore pentru toate mijloacele de transport în comun în Berlin, care costă 15,90 de euro sau acelaşi card valabil 72 de ore care ajunge la 21,90 de euro. Pentru a beneficia de aceleaşi servicii timp de cinci zile, costul este de 28,90 de euro. Totodată, cu cardul Berlin Tour CityCard ABC, se poate circula nelimitat în Berlin, Potsdam şi împrejurimi. Preţul variază de la 17,90 de euro pentru 48 de ore, la 23,90 de euro pentru 72 de ore şi 33,90 pentru 5 zile.
sursa: money.ro