Interne

ANAT cere anularea impozitării tichetelor de vacanţă şi acordarea lor în locul primelor de vacanţă

Patronatul Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism din România (ANAT) consideră ca fiind imperios necesară anularea impozitării tichetelor de vacanţă, precum şi introducerea acordării de tichete de vacanţă în locul primelor de vacanţă, care ar putea fi acordate şi de instituţiile statului.

Legea tichetelor de vacanţă a fost promovată de Ministerul Turismului la începutul anului 2009, ca principală măsură anticriză de susţinere a turismului românesc, fiind salutată de toate asociaţiile patronale şi profesionale importante din turism. Însă, reprezentanţii ANAT spun că, din păcate, introducerea impozitării tichetelor de vacanţă, la un interval foarte scurt de la demararea proiectului, a dat o lovitură majoră unei idei excepţionale pentru turismul românesc, dar care era încă în faza de implementare.

Oficialii ANAT spun că avantajele majore pe care le au tichetele de vacanţă, ca instrument de stimulare a călătoriilor în România, sunt: acordarea posibilităţii angajatului de a-şi alege singur destinaţia/hotelul şi serviciile, prin intermediul tichetelor de vacanţă, fără a mai fi dirijat spre un operator sau altul, dar şi reducerea evaziunii fiscale în turism prin aceea că decontarea tichetelor de vacanţă se realizează prin mijloace de plată bancare.

De asemenea, tichetele de vacanţă ar determina şi motiva angajatorii de a acorda beneficii angajaţilor, în condiţiile în care acestea erau scutite de impozite atât la angajator cât şi la angajat, în timp ce angajaţii ar petrece efectiv cel puţin o vacanţă pe an, cu scop de refacere a capacităţii de muncă şi efecte certe în creşterea gradului de sănătate a populaţiei.

Totodată, în opinia reprezentanţilor patronatului din turism, aceste tichete ar determina angajaţii să aleagă destinaţii în România şi să susţină prin această modalitate încasările turistice ale unităţilor româneşti, cu efecte în creşterea taxelor şi impozitelor furnizate de sectorul turism.

Alte avantaje pe care le-ar aduce tichetele de vacanţă sunt că ar susţine creşterea turismului românesc, ceea ce va determina dezvoltarea imediată a industriilor pe orizontală, cu efecte suplimentare în taxe şi impozite, „care vor deveni sursa pentru bugetul statului”.

„Pe fondul creşterii inerente a cererii pentru vacanţe externe, aceste tichete ce acoperă destinaţiile interne, sunt un factor de echilibrare a balanţei turismului, cu atât mai mult cu cât marea majoritate a beneficiarilor de tichete de vacanţă nu îşi permit călătorii în străinătate”, afirmă oficialii ANAT.

Potrivit acestora, în prima parte a aplicării legii tichetelor de vacanţă au existat mai multe instituţii de stat decât private care au acordat astfel de beneficii angajaţilor. Începând cu anul 2010 însă, tichetele de vacanţă au început să fie acordate şi de unele companii private, pe măsura ce conceptul şi legislaţia au început să fie cunoscute.

Patronatul ANAT din România este o organizaţie care are drept scop reprezentarea şi apărarea intereselor profesionale ale membrilor săi, pe plan intern şi internaţional, garantarea exercitării profesiei în turism, sporirea contribuţiei la ridicarea nivelului calitativ al activităţii turistice din România. Patronatul ANAT a împlinit anul trecut 20 de ani de la înfiinţare. În prezent, Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism are 850 de membri, cifra de afaceri a acestora depăşind 1,25 miliarde euro.

sursa: money.ro

 

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Most Popular

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co