Interne

ANAT, impotriva site-urile de cupoane

ANAT, impotriva site-urile de cupoane

Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism a trimis catre MDRT o plângere împotriva siteurilor de cupoane în legătură cu listarea pe aceste siteuri a unor oferte turistice care contravin legislaţiei în vigoare. Va prezentam in continuare sesizarea ANAT.

Conform monitorizarilor ANAT, In ultimile 18 luni au proliferat, pe piata on line, asa zisele site-uri de reduceri. Aceste site-uri promoveaza si comercializeaza, printre altele, oferte turistice. Prin urmare societatile comerciale care detin site-urile activeaza in industria turistica si o fac neprofesionist si illegal, fara licenta de turism si fara asigurare de insolventa.

In acest sens, ANAT face urmatoarele precizari:

1. Foarte multe „oferte” din aceste website-uri sunt mincinoase si intra in categoria spam, avand in vedere ca unii client nu solicita aceste oferte. In cele mai dese cazuri, daca este vorba despre un bilet de avion, se comunica pretul fara taxe de aeroport sau de bagaje, sau apar afirmatii gen „reducere 70%” dar pretul este unul absolut normal si pe care ilgasesti pe orice site de turism.

Exista unele site-uri care incaseaza pe servicii turistice suma integrala, pe care o trimit mai apoi catre o agentie de turism sau hotelier.Incasarea unor sume de bani pentru servicii turistice inainte de incheierea contractului cu turistul si fara a avea o asiguare de insolventa (pentru a asigura banii platiti in avans de catre turist in caz de insolventa conform directivei europene este ilegala. Faptul ca ulterior turistul este trimis la o agentie de turism pentru a incheia cu aceasta un contract este irelevant.

2. O a doua categorie de site-uri incaseaza o suma de bani (pe cupon sau voucher) care odata achizitionat deschide drumul spre o anumita oferta turistica a unei agentii de turism sau hotel, urmand ca plata si contractul sa se faca ulterior cu unitatea respectiva. Acest lucru nu este altceva decat un COMISION incasat pe o vanzare si nicidecum o taxa de publicitate asa cum se incearca a se masca.

ANAT considera ca ambele modalitati de actiune ale acestor website-uri sunt ilegale, aduncand grave prejudicii agentiilor de turism care lucreaza cu licenta de turism, conform legislatiei romane, dar si clientilor – turistii romani, care nu beneficiaza de nici un fel de protectie pentru serviciile turistice achizitionate, sunt inselati de cele mai multe ori si nu beneficiaza de asigurarea de insolventa a celui, care incaseaza banii.

Din cele 186 site-uri identificate de ANAT, care practica acest tip de comert, cele mai multe oferteaza si comercializeaza produse turistice. Din statisticile aparute in ultima perioada referitoare la anul 2011, peste 50% din „vanzarile” acestora erau produse turistice.

Sursa: comunicat ANAT

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Most Popular

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co