Autorităţile din România ar trebui să impună reglementări mai stricte operatorilor din turism

Asociaţia oamenilor de afaceri turci din România (TIAD) atrage atenţia autorităţilor din România să impună reglementari mai stricte operatorilor din domeniul turismului şi să sancţioneze mai aspru pe cei care nu-şi respectă obligaţiile faţă de clienţi.
Declaraţiile vin în contextul situaţiei de acum două săptămâni, când 1.000 de turişti români au rămas blocaţi în Antalya, iar agenţia de turism Premium Holidays, de unde şi-au cumpărat vacanţele, a susţinut faptul că a întâmpinat dificultăţi din cauza problemelor financiare ale partenerului său din Turcia.
„În ultima perioadă am primit mai multe sesizări din partea unor clienţi, care au fost în excursii în Turcia, legate de abateri grave ale unor agenţii de turism din România în ceea ce priveşte asigurarea serviciilor deja achitate. Operatorii, fără să-şi asume problemele financiare cu care se confruntă, au dat vina pe Bayram şi pe faptul că băncile nu au funcţionat pentru trei zile.”
TIAD precizează că astfel de comportamente ale unor operatori din turism ar trebui sancţionate dur, deoarece creează atât prejudicii clienţilor care au plătit excursiile, cât şi imaginii Turciei, una dintre destinaţiile turistice principale din acest an. Turcia atrage anual circa 30 de milioane de turişti din întreaga lume.
Reprezentanţii investitorilor turci explică, de asemenea, ca Bayramul, sărbătoarea musulmană care a urmat Ramadanului, s-a sărbătorit trei zile, marţi, miercuri, joi, iar singură zi în care băncile turceşti nu au lucrat a fost marţi, 30 august. de asemenea, aceştia au ţinut să precizeze că liniile aeriene au fost deschise, iar hotelurile şi agenţiile de turism au funcţionat la capacitate maximă în această perioadă.
“Este bine cunoscut faptul că orice agenţie sau hotel care primeşte o confirmare de plată din partea unei bănci româneşti, chiar şi online, plata se consideră efectuată. În aceste condiţii, declaraţiile tour operatorilor români nu sunt reale. Turcia este o ţară deschisă turismului, având relaţii comerciale cu majoritatea ţărilor est-europene. De asemenea, oamenii de afaceri turci sunt prezenţi de mulţi ani în majoritatea capitalelor lumii şi nici o bancă nu şi-ar fi permis un astfel de risc”, a declarat Omer Susli, preşedintele TIAD.
TIAD este o organizaţie non-profit, constituită în 1993, la iniţiativă oamenilor de afaceri turci din România şi are ca principal obiectiv dezvoltarea relaţiilor economice, sociale şi culturale dintre Turcia şi România. În acest moment, TIAD numără aproximativ 146 de membri, care activează în domeniul aparaturii electrice şi electronice, produselor chimice şi maselor plastice, transportului, construcţiei de maşini, industriei, comerţului, financiar-bancar, alimentaţiei, confecţiilor, turismului, construcţiilor.
sursa: dailybusiness.ro