Articole

Bârsana, Mănăstirea rămasă fără maici timp de 200 de ani

Pe Valea Izei din Maramureş, la ieşirea din localitatea Bârsana, răsare pe un deal o construcţie monumentală din lemn de stejar, care domină înălţimile. Este Mănăstirea Bârsana, cea mai înaltă construcţie de lemn din lume la vremea ei, având 57 de metri.

În incinta mănăstirii totul este maramureşean: poarta de lemn sculptată cu motive tipice, acoperişurile joase şi ţuguiate, şindrila din lemn de brad cu coif prelung, cunoscut sub numele de „coada de rândunică”.

Scurt istoric al Mănăstirii Bârsana

Săpăturile arheologice au descoperit în zonă, aşezări din epoca fierului timpuriu, Hallstatt. Se ştie că în anul 1326 a fost pomenită în scris moşia Bârsana, iar în anul 1405 este pomenită şi Mănăstirea Bârsana în hrisoave. În 1720 a fost construită o noua biserică din lemn, care a servit slujbelor de la mănăstire până în 1792, când mănăstirea a fost desfiinţată. Puţin după anul 1800, sătenii au vrut să aibă biserică în mijlocul satului, aşa că au coborât-o de pe deal şi au mutat-o jos în sat.

Rămasă fără biserică şi fără călugari, aşezarea monahală a aşteptat timp de 200 de ani reluarea activităţii. Abia în 1994, au venit niste măicuţe de la Mănăstirea Ramet şi au continuat activitatea suspendată cu mulţi ani înainte.

Arhitectura Mănăstirii Bârsana

Biserica din 1720 este construită din grinzi de stejar, pe o fundaţie din blocuri mari de piatră. Stilul bisericilor maramureşene este prezent şi aici, construcţia fiind compusă din pridvor, pronaos şi naos, cu acoperiş dublu. Pictura interioară este de o deosebită valoare, fiind realizată în stil baroc.

Planul bisericii are două niveluri: demisol şi parter, având dimensiunile de 22 x 12 metri. La demisol se găsesc paraclisul mare şi catapeteasma din lemn, cu motive tipice zonei. La parter avem biserica propriu-zisă, având formă de cruce cu două abside laterale. Pridvorul bisericii este şi el construit în întregime din lemn. Deasupra turlei bisericii tronează o cruce masivă din fier, având 7 metri înălţime şi 500 kg.

Mănăstirea poartă hramul „Soborul Sfinţilor 12 Apostoli” şi este inclusă în Patrimoniul UNESCO. Toată zona te umple de linişte şi armonie, eşti înconjurat de atmosfera patriarhală a locului.

sursa: skytrip.ro

 

 

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Most Popular

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co