Călătorie în timp: Sarmizegetusa
Sarmizegetusa Regia sau “cea regească”, fosta capitală a Daciei preromane, se află în satul Grădiștea Muncelului, din județul Hunedoara și este unul dintre cele mai renumite puncte de atracție turistică din România.
Centrul strategic al sistemului defensiv dac, Sarmizegetusa era situată la înălțimea de 1.200 de metri, pe vârful unei stânci. Era un punct de observație ideal și era folosită în scopuri militare. Fortăreața a fost centrul strategic al sistemului defensiv dac și cuprindea șase citadele. Obiectivul, atât cât se lasă el dezvăluit astăzi celor care vizitează zona, exercită o atracție deosebită nu doar asupra împătimiților de istorie, ci și asupra celor atrași de teorii mistice sau pur și simplu asupra simplilor călători dornici să calce pe urmele unei civilizații care încă nu și-a arătat luminii moderne toate atributele, deoarece Sarmizegetusa Regia este mai mult decât o cetate: este un complex de sanctuare alcătuit din blocuri masive de piatră, ce se întinde pe o suprafață de 30.000 de metri pătrați. Tot aici există și un calendar circular al cărui rost pare a fi descifrarea mecanismelor astrale și a ciclurilor cosmice.
Un Stonehenge autohton
Pentru cei care au umblat mai mult prin lume, fie la propriu, la pas, sau dora prin intermediul cărților, este evidentă asemănarea între planurile sanctuarului mare de la Sarmizegetusa Regia și al celui de la Stonehenge. Cei mai mulți arheologi afirmă că orașul a fost ridicat în secolele III-II înainte de Hristos, pe când alții cred că ar fi mai vechi cu cel puțin 600 de ani. Capitala Daciei a atins apogeul sub Decebal, ultimul rege dac, cel care a fost înfrânt de împăratul Traian, act istoric ce a lăsat drum liber definitiv, în zonă, contopirii celor două popoare într-unul singur.
Pe vremuri, oamenii de rând, numiți comatii, locuiau pe lângă fortăreață, pe terasele construite în josul muntelui, în timp ce nobilimea dacică, tarabostes, locuia în cetate și avea apă în locuințe, adusă prin țevi ceramice.
După înfrângerea dacilor, în anul 106 d. Hr., cuceritorii romani au stabilit acolo o garnizoană militară și au început să dărâme cetatea. Noua capitală romană, Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica, a fost ridicată la o distanță de 40 km de Sarmizegetusa Regia. Aceasta a fost construită de guvernatorul Daciei Romane, Decimus Terentius Scaurianus, și avea o formă obișnuită în acea vreme la romani: un patrulater cu margini rotunjite, de dimensiuni impresionante. Apoi, pentru că Împăratul Hadrian voia ca noua capitală construită de Traian să fie percepută ca o continuatoare a celei dacice, i-a adăugat numele de Sarmizegetusa. În mijlocul orașului era amplasat Palatul Augustaliilor, Forul roman și alte clădiri locuite de către cei mai importanți oameni ai vremii.
Așadar, există două cetăți Sarmizegetusa, situate la mică distanță una de cealalată: o cetate dacică și una romană.
Adânc îngropate de timp, ruinele vechii Sarmizegetusa Regia au fost scoase la lumină datorită săpăturilor arheologice. Cetatea dacică a fost inclusă pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.