Interne

Casa cu Lei, palatul-ruină din Zona Peninsulară

Casa cu Lei, palatul-ruină din Zona Peninsulară

Cândva o clădire simbol a Constanţei secolului trecut, datorită arhitecturii şi impozanţei, Casa cu Lei îşi trăieşte în prezent suferinţa şi decăderea sub un strat gros de mizerie şi igrasie. Îmbracă însă perfect peisajul deja binecunoscut al zonei Peninsulare.

Casa cu Lei, fascinanta clădire de la malul mării a fost construită după planurile unui mare arhitect român, Ion Berindei, între anii 1895 şi 1898, dovadă fiind elementul unificator: prezenţa necontenită a leilor. Numele clădirii provine de la existenţa celor patru lei sculptaţi care tronează mândri pe coloa-nele de susţinere ale imobilului.

În anii 1990 clădirea s-a transformat în restaurant. Interiorul lui era splendid si păstra scara interioară şi nenumărate saloane. Ca un făcut, la fel ca toate clă-dirile emblematice ale Constanţei, şi Casa cu Lei a ajuns pe mâna unui proprietar privat, care nu este obligat nici să o restaureze, şi nici să dea vreo explicaţie. Chiar dacă este clasată ca monument de arhitectură, casa a fost redobândită de către un descendent care a vândut-o mai departe, şi tot aşa. Proprietarul actual este Gabriel Comănescu, cel mai bogat om din Constanţa.

Din pacate, frumoasa Casa cu Lei îşi trăieşte în prezent suferinţa şi decăderea sub un strat gros de mizerie şi igrasie.

Sursa: www.cugetliber.ro

 

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Most Popular

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co