Catedrala Sfântul Vasile, mândria Moscovei
Cine nu a văzut un documentar, o prezentare turistică a Rusiei în general sau a Moscovei, în particular și în ea nu apărea catedrala Sfântul Vasile? Cu siguranță, celebrul lăcaș de cult din inima capitalei ruse este printre cele mai celebre obiective turistice nu doar din Europa, ci chiar din lume.
Aflată în Piața Roșie din Moscova și totodată un simbol al acestei zone, catedrala Mijlocirii Maicii Domnului sau catedrala Pokrovskaya – denumirea sub care e cunoscută în istorie și în universul localnicilor este, însă Fericitul Vasile (Vasili Blajinoe), după numele unui sfânt mistic care a fost îngropat aici- a fost ridicată între anii 1555-1561, pe ruinele unei vechi biserici din lemn, la ordinul țarului Ivan cel Groaznic. Ctitoria a avut menirea de a cinsti campania victorioasă dusă împotriva tătarilor din Hanatul de Kazan. Legenda spune că, văzând măreția catedralei, țarul Ivan cel Groaznic ar fi fost atât de impresionat de realizarea arhitecturală, încât a dat imediat ordin ca persoanele care au conceput-o și realizat-o să fie orbite, pentru a nu mai putea face o minune asemănătoare. O altă legendă, cel puțin la fel de atractivă pentru turiștii amatori să cunoască cât mai multe informații despre obiectivele pe care le vizitează, spune că împăratul Napoleon ar fi admirat-o și el atât de mult, încât a dorit să o ia cu el la Paris. Și, văzând că așa ceva nu poate fi realizat, a dispus incendierea ei. O ploaie căzută din senin, a împiedicat, însă, dezastrul.
Proiect maiestuos
Situată în imediata apropiere a Turnului Spasskaya al Kremlinului, din punct de vedere architectural, bijuteria capitalei Rusiei, catedrala Sfântul Vasile, este alcătuită din nouă capele, ridicate pe o singură fundație. Patru dintre acestea sunt dispuse în punctele cardinale, celelalte patru în Nord-Est, Sud-Est, Nord-Vest și Sud-Est, iar cea de-a noua capelă a fost postată chiar în centrul așezământului. În acest fel se formează o stea în opt colțuri. Sfintele Moaște ale Fericitului Vasile sunt expuse credincioșilor spre închinare în interiorul bisericii și chiar deasupra acestui loc, în anul 1588, a fost ridicat un turn central înalt de 60 de metri, care a unificat aceste spații.
Catedrala este acoperită de opt domuri care definitivează cele opt capele de sub ele, domurile simbolizând cele opt atacuri purtate de Ivan asupra tătarilor din Kazan. Patru dintre capele sunt octogonale și largi, alte patru sunt mai mici și pătrate, iar în centrul acestora se ridică o spiră acoperită cu un mic dom auriu.
Realizată într-un stilul pur rusesc, acoperită de culori vii atât în exterior cât și în interior, catedrala are un caracter unic nu numai în lumea creștină. Până în anul 1600, catedrala Sfântul Vasile a fost cea mai înaltă cladire din Moscova, titulatura care a fost preluată apoi de Turnul Clopotniță al lui Ivan cel Mare.
Imaginea turelelor de cărămidă rosie, asemeni unor flăcări care se înalță spre cer, domurile spiralate în forma unor bulbi de ceapă, crează o imagine extraordinară, ce pare desprinsă din basmele copilăriei.