Articole

Ce localitate și-a dublat numărul de turiști cu ajutorul fondurilor UE?

5 ani și 150 milioane de euro. De atât a fost nevoie ca un oraș din România să-și dubleze numărul de turiști, conform datelor Institutului National de Statistica citate de Dailybusiness.ro. Creșterea a fost organică și constantă, din ce în ce mai mulți turiști trecând pragul centrului istoric al orașului după punerea în valoare a acestuia.

Procesul de schimbare pentru municipiul Alba Iulia a început în anul 2009, moment la care au fost aprobate primele proiecte europene ale municipalității. Acestea au avut în vedere modernizarea zonei centrale a orașului, restaurarea spațiului public aferent celei mai mari și celei mai bine păstrate cetăți de tip Vauban din Europa Centrală și de Sud – Est, amenajarea zonei de agreement Mamut – Parcul Dendrologic și construirea celei mai frumoase și pitorești piste de biciclete din România, denumită „Transalpina de Mamut” și amenajarea tuturor căilor de acces în oraș.

dans_cetatea-alba-iulia (1)

Efectul acestor investiții s-a văzut și în numărul turiștilor care au vizitat Alba Iulia.

Dacă în 2009 Alba Iulia atrăgea puțin peste 18.000 de turiști și 40.000 de înnoptări, în 2013 orașul s-a apropiat de pragul de 40.000 de turiști și aproape 82.000 de înnoptări. Durata medie de ședere este de 2 zile, orașul fiind o destinație de city break, din ce în ce mai căutată în România.

De asemenea, conform estimărilor municipalității, în anul 2013 numărul turiștilor care au vizitat Alba Iulia, inclusiv cei care au participat la diferite evenimente, s-a ridicat la 400.000 de persoane. Aproximativ 90.000 dintre aceștia au vizitat în anul 2013 Muzeul Unirii din Alba Iulia.

La nivel anual, cea mai aglomerată lună din punct de vedere turistic este august, în 2014 primind aproximativ 6.300 de turiști care s-au cazat în mod oficial.

“Ne dorim să facem din Alba Iulia o adevărată destinație turistică în România și eforturile noastre din ultimii 5 ani, dar și strategia pentru următorii ani, merg toate spre această direcție. Este o bucurie să vezi deja rezultatele în cifre, dar vrem și putem mai mult, așa că așteptăm să ne treaca pragul toți românii care nu au ajuns până acum la Alba Iulia. Vor avea o supriză plăcută!”, a declarat Mircea Hava, primarul municipiului Alba Iulia.

Investițiile de până acum în renovarea celei mai mari cetăți de tip vauban din România au totalizat 150 milioane de euro, bani proveniți din fonduri europene nerambursabile, și au echivalat cu 2.500 euro pe cap de locuitor al orașului, 1.500 de noi locuri de muncă create în ultimii 7 ani și o rată a șomajului de sub 4%.

Sursa: Dailybusiness.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Most Popular

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co