Interne

Descoperire la Ulpia Traiana – VIDEO

Descoperire la Ulpia Traiana – VIDEO

Descoperire arheologică la Ulpia Traiana Sarmizegetusa. O locuinţă aparţinând unui demnitar roman din secolul al II-lea, aflată sub Templul lui Iupiter şi al Triadei din Capitoliu, a fost descoperită în situl istoric de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa de o echipă de arheologi clujeni, condusă de prof. univ. dr. Ioan Piso, informează comunicatul Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane  Deva, citat de Agerpres. Pereţii locuinţei sunt acoperiţi de o frescă viu colorată care prezintă elemente vegetale, dar şi alte motive care urmează să fie identificate, fiind cunoscut faptul că romanii aveau o înclinaţie deosebită pentru a-şi împodobi casele, atât la exterior, dar mai ales la interior.

Prof. Ioan Piso a solicitat sprijinul Comisiei Naţională a Monumentelor şi Siturilor Istorice şi al poliţiei locale pentru protejarea descoperirii. După părerea reputatului arheolog, fresca nu poate fi conservată la faţa locului, fiindcă s-ar afla în permanent pericol. De aceea, este nevoie ca aceasta să fie păstrată în muzeul din localitatea Sarmizegetusa, acesta fiind una dintre secţiile Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane   Deva.

‘Ce ne rămâne de făcut este conservarea acestei fresce despre care, asemenea frescelor de la Pompeii şi Herculaneum, putem afirma că se poate încadra fără nicio îndoială în capodoperele geniului. Din nefericire, neştiinţa sau indolenţa românilor, au făcut ca în decursul timpului să se piardă fresce deosebit de valoroase, bătrânii locului povestind că pe zidurile romane văzuseră ‘zugrăveli’ de un stat de om cu flori şi ‘îngeri’. Sperăm doar ca lecţia trecutului să ne înveţe să nu repetăm aceleaşi greşeli şi în prezent’, se menţionează în comunicatul MCDR Deva.

În procesul de evaluare şi restaurare al frescei au fost implicaţi mai mulţi specialişti. Aceştia au întreprins deja demersurile necesare obţinerii avizelor şi fondurilor cerute de operaţiunile de transport, restaurare şi valorificare, expunerea frescelor publicului vizitator urmând să fie făcută la Muzeul de Arheologie de la Sarmizegetusa.

Targul National Imobiliar (TNI)
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Most Popular

Imobiliare Valea Prahovei
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co