Articole

Explozie de cultură, în cel mai faimos muzeu al lumii

Explozie de cultură, în cel mai faimos muzeu al lumii

Se spune că nici măcar parizienii care locuiesc de zeci de ani în cel mai mare oraş din Franţa nu au reuşit să acopere toate obiectivele turistice, care atrag milioane de vizitatori în fiecare an. Oraşul luminilor, cum este denumit, pe bună dreptate, Parisul, găzduieşte, poate, unul din cel mai mare număr de obiective pentru care merită să îţi petreci o vacanţă, care promite să fie “en rose”. Parisul este, fără îndoială, un oraş pe care nu vei reuşi să-l vizitezi “dintr-un foc”. Atracţiile turistice spectaculoase, într-un număr impresionant, te vor face să te întorci pentru încă o gură de aer franţuzesc. Dacă excursia ta în inima Franţei va dura mai puţin de o săptămână, nu te aştepta să cuprinzi toate obiectivele. Dacă, însă, vrei să guşti din istoria şi cultura poporului francez într-o mini-vacanţă de trei-patru zile, fii sigur că îţi planifici cu exactitate programul de promenadă printre simbolurile Parisului.

Cel mai mare muzeu de istorie şi artă din Franţa şi cel mai vizitat muzeu de artă din întreaga lume, cu peste opt milioane de curioşi care îi calcă pragul în fiecare an, un monument plin de încărcătură istorică şi un loc reprezentativ pentru cultura franceză, Muzeul Luvru din Paris te aşteaptă să îţi petreci câteva ore din vacanţa ta, admirându-I exponatele unice pe întreg mapamondul. Obiectivul adăposteşte opere de artă din epoci diferite ale civilizaţiei, din Antichitate şi până în anul 1848, în cadrul muzeului fiind expuse aproximativ 35 de mii de obiecte de artă şi peste 380 de mii de obiecte. Acoperind o arie cultural foarte întinsă, de la Europa Occidentală, Egipt sau Grecia, până la Orientul Apropiat, muzeul găzduieşte o mare varietate de picturi, sculpturi, desene, obiecte de ceramic, arheologice sau de artă. Merită să îţi rezervi măcar jumătate de zi pentru minunea culturală din central Parisului, pentru că nu vei regreta! Muzeul cu caracter universal, deschis pentru prima dată în anul 1793, a fost, iniţial, un palat, care purta acelaşi nume. Luvrul acoperă o suprafaţă de 210 mii de metri pătraţi, din care peste 60 de mii de metri pătraţi sunt destinaţi exclusiv exponatelor. Cele mai celebre piese pe care le poţi vedea  în cadrul muzeului sunt lucrările de artă ale unor mari artişti ai tuturor timpurilor. Gioconda lui Leonardo da Vinci, Codul lui Hammurabi, Venus din Milo sau Libertatea conducând poporul, a lui Eugene Delacroix, toate te aşteaptă să le descoperi!

Ce poţi vedea

Iniţial, muzeul a prezentat o colecţie de 537 de picturi, care erau confiscate de la biserica şi monarhia franceză. Mai apoi, în timpul domniei lui Napoleon, monumentul s-a extins şi şi-a mărit colecţia, schimbându-şi, totodată, şi numele, în Muzeul Napoleon. În timpul celui de-al Doilea Imperiu, muzeul a câştigat peste 20 de mii de piese, numărul exponatelor continuând să crească, mulţumită donaţiilor şi darurilor făcute. Luvrul este, astăzi, împărţit în opt categorii distincte. Te poţi bucura de obiecte de artă ce aparţin Egiptului Antic, poţi vedea antichitaţi din Orientul Apropiat, Grecia, Imperiul Roman, precum şi articole ce au aparţinut etruscilor, Arta Islamică, Sculptură, Artă decorativă, Printuri şi Desene. Colecţia de tablouri depăşeşte şase mii de exponate, iar numărul vizitatorilor zilnici este de peste 15 mii. Dacă ajungi la Luvru în sezonul cald, nu uita să faci o promenadă prin Grădinile Tuileries, pe care le vei găsi în imediata vecinătate a muzeului.

Cum ajungi la Luvru

Ca să vizitezi impresionantul muzeu, trebuie să cobori din metrou la staţia Palais-Royal-Musee du Louvre. Dacă alegi să te deplasezi cu autobuzul, poţi lua mijloacele de transport care circulă pe rutele 21, 24, 27, 39, 48, 68, 69, 72, 81 sau 95, însă te poţi urca şi într-un autobuz de tipul Paris Open Tour. Muzeul este deschis în fiecare zi, de la ora 9.00 la 18.00, în afară de zilele de marţi, 1 ianuarie, 1 mai, 11 noiembrie şi 25 decembrie. Preţul unui bilet de acces în cadrul monumentului începe de la 9 euro şi poate ajunge până la 11 euro, în funcţie de zonele pe care alegi să le vizitezi. Minorii, studenţii la Artă, persoanele cu handicap şi însoţitorii acestora nu plătesc intrare.

Un articol realizat de Fadia HÎRŢAN

pentru www.travelmix.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Most Popular

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co