Articole

Iasi si ale sale sapte coline

Asezat pe sapte coline printre care curge apa Bahluiului, orasul Iasi, fosta capitala a Moldovei, dar si a Romaniei, pe timpul Primului Razboi Mondial, detine o bogatie de obiective turistice, in special culturale.
De-a lungul timpului, dezvoltarea orasului se leaga, in mare masura, de evenimente istorice importante in evolutia Moldovei: in timpul domniei lui Alexandru Lapusneanu (1554 – 1568), capitala Moldovei se muta de la Suceava la Iasi. Catre inceputul secolului al XIX-lea Iasii devin un puternic centru al luptei pentru cultura nationala: Gheoghe Asachi infiinteaza prima scoala de ingineri in 1814, este infiintat Conservatorul Filarmonic si Dramatic in 1836, Societatea de medici si naturalisti si prima universitate din tara, in timpul domniei lui Alxandru Ioan Cuza (1860). In Iasi si-au desfasurat activitatea numerosi scriitori celebri precum: Mihail Sadoveanu, Ion Creanga, Mihai Eminescu, Vasile Alecsandri, A.D. Xenopol si altii.
Obiective turistice in Iasi:
– Palatul Culturii. Distrusa in cateva randuri, vechea Curte Domneasca s-a ridicat intotdeauna pe aceleasi temelii. Cladirea actuala, in stil gotic flamboyant, cunoscuta sub numele de Palatul Culturii, dateaza din anii 1925 – 1927, si a fost martora celor mai insemnate evenimente din viata Iasilor. Astăzi Palatul Culturii din Iași este sediul Complexului Muzeal Național „Moldova” ce cuprinde Muzeul de Istorie a Moldovei, Muzeul Etnografic al Moldovei, Muzeul de Artă, Muzeul Stiintei si Tehnicii „Ștefan Procopiu”, precum si Centrul de Conservare-Restaurare a Patrimoniului Cultural. In aripa de nord-est a palatului se afla sediul Bibliotecii Judetene „Gheorghe Asachi”.
– Casa Dosoftei. Numita si Casa cu arcade, casa tiparnita a mitropolitului Dosoftei este o cladire veche, construita in secolul al XVIII-lea. Este situată in centrul orasului, in preajma vechii Curti Domnesti, intre Palatul Culturii si Biserica „Sf. Neculai Domnesc”. In prezent, ea gazduieste sectia de literatura veche a Muzeului Literaturii Romane din Iasi.
– Biserica “Trei Ierarhi”. Monument istoric singular, construit intre anii 1637-1639, de ctitorul sau, credinciosul domn al Moldovei, Vasile Lupu, una din figurile cele mai importante ale istoriei romane. Constructia combina structuri si forme traditionale cu materiale pretioase si o decoratie fastuoasa, realizata in plan triconic, cu influente ale arhitecturii moldovenesti, fiind situata in centrul Iasiului, pe bulevardul Stefan cel Mare. Biserica adaposteste mormintele ctitorilor, a voievodului Moldovei, Dimitrie Camtemir si a primului domnitor al Romaniei, Alexandru Ioan Cuza.
– Teatrul National “Vasile Alecsandri”. Primul teatru national din tara, proiectat de catre celebrii arhitecti vienezi Feller si Helmer si construit intre anii 1894 – 1896. Edificiul este construit in stil neobaroc, iar sala de spectacole este una dintre cele mai frumoase din tara.
– Muzeul Unirii. Cladirea ce adaposteste Muzeul Unirii este situata pe strada Alex. Lapusneanu, numarul 14 si dateaza din anul 1806. Aici a fost “Ultima resedinta din Iasi de la anul 1859 pana la 1862 a lui Al. I. Cuza primul domn al Principatelor Romane, ales prin libera vointa a poporului.” In 1959, la centenarul Unirii, aici s-a inaugurat Muzeul Unirii, obligatoriu de vizitat in cazul in care va aflati in trecere prin Iasi.
– Universitatea Alexandru Ioan Cuza. Infiintata la 20 octombrie 1860 de catre Al. I. Cuza si Mihail Kogalniceanu, institutia este prima universitate moderna din Romania si functioneaza in actualul edificiu din anul 1897. Aici au profesat savanti de renume precum A.D. Xenopol si George Calinescu. In fata institutiei, situata pe Bd. Carol I, se afla statuile lui A.D. Xenopol si Mihail Kogalniceanu.
– Bojdeuca lui Creanga. Este prima casa memoriala din tara si a fost inaugurata ca muzeu la 15 aprilie 1918. Acum face parte din cele 12 obiective ce compun Muzeul Literaturii romane, precum Casa Dosoftei, casa Pogor si altele. Bojdeuca lui Creanga este casa in care scriitorul si-a petrecut ultimii ani de viata, in care l-a cunoscut si s-a imprietenit cu Mihai Eminescu si unde si-a scris mare parte din opera: Povesti, povestiri si Amintiri din copilarie. Veti gasi Bojdeuca in cartierul Ticau, din Iasi, avand o perspectiva incantatoare spre dealurile Ciric si Sorogari si adapostind obiecte originale, de pe timpul scriitorului. Veti putea vizita atat casa, cat si gradina si veti putea petrece cateva minute pe treptele de piatra ce coboara spre intrare.
In acest material gasiti si harta i-Tour a obiectivelor turistice din orasul Iasi.
Harta orasului Iasi este sustinuta de Painea Antică Romană Labyrinthum, iar despre celelalte obiective turistice din Iasi va vom povesti in episodul urmator.
Descoperire placuta a micului oras muzeu!
Materialul este realizat de echipa i-Tour (www.i-tour.ro), pentru Travel Mix.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Most Popular

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co