Imobiliare Valea Prahovei
Articole

Mărul de Aur pentru Târgu Jiu, oraşul lui Constantin Brâncuşi

Târgu Jiu, capitala judeţului Gorj, a primit azi, 14 octombrie 2014, trofeul The Golden Apple (sau La Pomme d’Or), din partea Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor şi Scriitorilor de Turism (FIJET). Distincţia recompensează anual una sau mai multe destinaţii ori personalităţi din această industrie, pentru contribuţia la dezvoltarea şi promovarea turismului.

Târgu Jiu e atestată documentar din 1406, dar celebritatea localităţii a fost dată în timpurile moderne de Complexul Monumentul Eroilor, creat de Constantin Brâncuşi. Artistul este considerat a fi cel mai important sculptor al secolului 20 şi unul dintre cei mai valoroşi ai tuturor timpurilor. La Târgu Jiu, Brâncuşi a creat singurul său ansamblu sculptural în aer liber, unic în România, dar şi în lume. Construit între 1937-1938, acesta reuneşte Masa Tăcerii, Poarta Sărutului şi Coloana fără de sfârşit (Coloana Infinitului).

Aflat la Târgu Jiu pentru a decerna trofeul, preşedintele Comisiei speciale FIJET pentru acordarea trofeului „Mărul de Aur”, Plamen Starev, a declarat: „Comitetul a primit un dosar cu numeroase propuneri din 5 ţări. În final au fost selectate doar 3. Oraşul lui Constantin Brâncuşi a primit voturile acestui Comitet pentru ca FIJET să-i atribuie acest prestigios premiu. Am văzut un film, am văzut documentarea, le-am studiat şi eu cred că acest oraş românesc, cu tot patrimoniul său cultural şi spiritual, merită această distincţie. Sunt convins, după cum am discutat în aceste zile, că autorităţile locale vor continua să se implice la fel de serios în creşterea acestei destinaţii turistice excepţionale”.

„Salutăm decizia anunţată în urmă cu 6 luni de preşedintele FIJET International, Tijani Haddad, de a acorda în acest an, unul dintre cele trei Golden Apple, oraşului lui Brâncuşi. Trofeul a mai fost oferit, în 2014, Peşterii Postojna din Slovenia şi oraşului antic Byblos din Liban. Acesta este al 5-lea Golden Apple ce premiază atracţii ale turismul românesc. Obţinerea lui este rezultatul unei munci de aproape 4 ani, a membrilor Clubului Presei de Turism – FIJET România, susţinută în parteneriat cu autorităţile locale şi centrale, cu Asociaţia Profesională Patronală de Turism Gorj (APPTG), condusă de Laura Dragu Popescu. Primul Golden Apple pentru România a revenit, în 1975, atracţiilor din Bucovina. Următoarele 3 au fost decernate, în 2009, zonei ecoturistice Mărginimea Sibiului, Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, respectiv companiei aeriene Blue Air” – a precizat Marian Constantinescu, preşedintele Clubului Presei de Turism – FIJET România.

„Decernarea premiului Golden Apple, oraşului Târgu Jiu, recompensează munca şi încrederea autorităţilor locale şi centrale, a mediului de afaceri şi asociativ din turismul românesc. Monumentul creat de Brâncuşi, un magnet pentru turişti, e un spaţiu magic al spiritualităţii. Celor care vor veni să-l vadă, le lansez invitaţia de a explora şi alte atracţii turistice din judeţ: Casa lui Brâncuşi de la Hobiţa, recent restaurată, mănăstirile Tismana, Polovragi şi Lainici, peşterile Polovragi şi Peştera Muierilor, peste 25 de programe dedicate calatoriilor în natură şi de aventură. Oferta noastră e generoasă şi provocatoare. De aceea vă propunem să ,,ALEGEŢI ROMÂNIA, ALEGEŢI TÂRGU JIU!” – a subliniat Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj.

La rândul său, primarul Florin Cârciumaru a declarat: “Ne-am dorit acest trofeu şi iată că visul nostru s-a împlinit. Primăria cu experţii săi vor continua să dezvolte infrastructura turistică şi culturală dar şi pe cea economică. Important este să lăsăm generaţiilor viitoare repere valoroase care să înnobileze aici, la Târgu Jiu, ansamblul monumental creat de Brâncuşi”.

coloana infinitului

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Most Popular

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co