Misterul culorilor din mănăstirile bucovinene: ţuica de prune!
Mănăstirile din Bucovina, aflate în patrimoniul UNESCO, suscită anual interesul a zeci de mii de turişti din ţarăşi străinătate. Frumuseţea lor, arhitectura deosebită, dar şi coloristica bogată le fac atrăgatoare pentru privitori şi după atâtea sute de ani de la construirea lor.
Unul din misterele care a crescut faima acestor mănăstiri este data de culorile puternice cu care au fost pictate, culori care s-au păstrat până în ziua de azi, în ciuda intemperiilor naturii. Astfel, este vorba de roşul-brun de la Moldoviţa, albastrul de Voronet, verdele de la mănăstirea Arbore şi roşul-ocru de la mănăstirea Humor.
Deşi specialiştii n-au rezolvat încă misterul soluţiilor folosite la crearea acestor culori, există o teorie, neacceptată oficial, care are legătură cu obiceiurile pictorilor de biserici din acele vremuri.
Într-o cronică de pe vremea lui Ştefan cel Mare există o menţiune privind faptul că toti pictorii de biserici primeau foarte multe butoaie cu ţuică de prune. În urma studiilor efectuate la aceste mănăstiri, s-au găsit urme ale acestei băuturi în tencuiala pereţilor şi amestecul culorilor. Aşadar, este posibil ca formula magică a culorilor mănăstirilor din Bucovina să stea în tradiţionala ţuica de prune!
sursa: skytrip.ro