Articole

Napoli, oraşul cu cea mai bună pizza din lume

Napoli, oraşul cu cea mai bună pizza din lume

Poetul Virgil spunea, acum mai bine de două milenii, referindu-se la frumuseţea naturală ascunsă în sudul Italiei, „Vedi Napoli e puoi muori!” (Vizitează Napoli şi apoi poţi muri). Oraşul al treilea din peninsulă, ca număr de locuitori, celebru în întreaga lume pentru bucătăria absolut delicioasă şi obiectivele turistice pentru care oricare altă destinaţie ar tânji, un adevărat univers al muzeelor şi al artei, Napoli îţi va garanta o vacanţă de vis! Un oraş cu o istorie grandioasă, locul unde s-a „născut” pizza şi unde te vei putea rătăci pe nenumăratele străduţe întortocheate, colorate cu frânghii de rufe puse la uscat, urbea promite să te surprindă prin contraste şi spirit latin. Dacă vrei să ajungi într-un loc care musteşte de castele şi biserici, în care te poţi desfăta cu arome mediteraneene şi îţi poţi bucura sufletul cu peisaje inedite, alege ca destinaţie de vacanţă Napoli! „Plec. Nu voi uita niciodată Via Toledo şi nici toate celelalte cartiere din Napoli. Pentru ochii mei este, fără a exista loc de comparaţie, oraşul cel mai frumos din univers“, scria Stendhal.

Un adevărat muzeu viu

Fără îndoială, un loc al contrastelor, Napoli îţi va deschide poarta spre o lume condimentată cu clădiri luxoase aşezate lângă străduţe pe care negustorii îşi întind marfa, unde bisericile se îngrămădesc la umbra imunătoarelor palate şi unde cenuşa vulcanului vrea să se arunce în mare. Paznicul tăcut al oraşului, Vezuviul, surprinde din ce în ce mai des cu erupţiile sale, aşa că, dacă ai puţin noroc, s-ar putea să vezi cu ochii tăi spectacolul de foc. Nu rata o baie între stâncile care formează Grotta Azurro (Grota Albastră), unde vei ajunge legat de barcă şi culcat pe burtă, pentru că priveliştea de acolo este cu adevărat una de vis! Italienii din această parte a ţării au conservat cum nu se putea mai bine vechile monumente şi situri arheologice, muzeele adăpostind lucrări de artă, precum cele ale lui Rafael, Michelangelo Titian sau Canova. Oraşul se mai poate lăuda cu falezele fantastice, din porturile sale organizându-se frecvent croaziere către destinaţii precum Tunisia, Malta, Capri, Ischia sau Sorento. Dacă vrei să fii sigur că nu ratezi nici un obiectiv turistic, alege unul din tururile oraşului cu un autobuz special destinat unor astfel de trasee. Un adevărat muzeu viu, Napoli va rămâne în memoria ta ca o amintire greu de şters.

Ce poţi vedea

Nu uita să vizitezi zona veche a oraşului, ca să admiri străzile construite pe structura tipic romană. În centrul istoric, cuprins între Piazza Garibaldi şi Via Toledo, vei găsi Piazza del Gesu Nouvo (Piaţa lui Iisus), străjuită de multe biserici. Tot acolo vei vedea Domul, în a cărui capelă sunt păstrate cu sfinţenie recipiente cu sângele lui San Gennaro, patronul oraşului. Mergi să vizitezi şi Castel dell’Ovo, parte integrantă a Golfului, Castel Capuano, construit de Guglielmo I, Castelul Maschio Angioino sau Castel Nuovo. Nu rata nici oraşele Pompei şi Herculaneum, îngropate în lava Vezuviului, Muzeul Arheologic, unde vei admira piese din epoca fierului şi a bronzului, Piazza Plebiscito, Piaţa Municipiului, Snan Domenico Maggiore sau Palatul Regal. Fă-ţi timp şi pentru minunatele basilici din oraş, precum San Francesco di Paola sau Santa Maria del Carmine.

Pofta de viaţă a localnicilor va trezi şi în tine un chef extraordinar de petrecere. Dialectul inconfundabil şi muzica tradiţională te vor ghida printre miile de străduţe strâmte, dar atât de colorate. Artiştii de stradă şi spectacolele cu marionete vor constitui, fără îndoială, un deliciu al excursiei tale în sudul Italiei. Oraşul care a fost, de-a lungul timpului, o sursă de inspiraţie pentru marii artişti ai lumii va reprezenta şi pentru tine o experienţă inedită. Nu uita să guşti din savuroasa pizza napoletană, celebră astăzi în toată lumea, sau lasă-te răsfăţat cu o porţie de spaghetti cu scoici!

Un articol realizat de Fadia HÎRŢAN

pentru www.travelmix.ro

 

 

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Most Popular

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co