Imobiliare Valea Prahovei
Interne

O nouă staţiune balneară de lux, la Turda

Pe lângă hoteluri de trei, patru şi cinci stele, staţiunea va dispune şi de patinoar, hipodrom şi teren de golf.


Românii s-ar putea bucura în cinci ani de o nouă staţiune balneară de lux în apropierea oraşului Turda, investiţia fiind estimată la 47,5 milioane euro. Pe lângă hoteluri de trei, patru şi cinci stele, staţiunea va dispune şi de patinoar, hipodrom, teren de golf, în zonă urmând să fie reabilitate şi renovate în total patru foste mine de sare.

„Staţiunea este unul dintre proiectele pe care dorim să ne axăm. Aceasta va cuprinde două complexuri balneare, unul denumit «Floare de Sare», care se va adresa turiştilor cu posibilităţi financiare mai mari, şi încă unul, pentru turiştii cu bugete mai reduse”, a declarat primarul municipiului Turda, Tudor Ştefănie.
Fosta mină de sare din Turda – Durgău a fost exploatată până în 1932, şi a fost deschisă parţial în scop turistic în 1993, fiind parţial modernizată în 2009-2010. În vecinătatea ei se află două lacuri sărate, fiind create astfel facilităţile pentru scopuri recreative şi de sănătate. Deja aceste saline atrag turiştii, în 2010 circa 375.000 de persoane cumpărând tichete pentru a le vizita. Proiectul staţiunii balneare, care este iniţiat şi promovat de Primăria Turda, este în căutarea de investitori, fiind prezentat recent la forumul de afaceri arab-român.
Primarul Turdei a explicat că, pentru finanţarea proiectului, sunt luate în calcul trei posibilităţi: emisiunea de obligaţiuni, credite bancare cu garanţia statului şi parteneriatul public-privat. Primăria a calculat şi în cât timp vor putea fi recuperaţi banii investiţi. „În 10 ani, ne propunem ca întreaga investiţie să fie recuperată, luând în calcul un grad de ocupare al staţiunii de 80 la sută”, a mai spus primarul Tudor Ştefănie. Instituţia a investit deja, în perioada 2009-2010, în reabilitarea a trei foste mine de sare circa 6,8 milioane euro prin fonduri Phare, precum şi 0,5 milioane euro pentru amenajarea din punct de vedere turistic a două lacuri sărate. O etapă ulterioară prevede reabilitarea hotelului Potaissa din Turda şi crearea zonei de recreere.

Ministaţiunea „Floare de sare” şi terenul de golf sunt preconizate să fie executate în etapa a treia a proiectului staţiunii, care ar urma să fie gata în 5 ani. Un alt proiect la care primăria Turda este partener este reabilitarea mocăniţei.
„Staţiunea Turda-Durgău face parte dintr-un proiect regional de dezvoltare mai amplu. S-a creat o asociaţie formată din mai multe primării, între care Primăria Turda, Primăria Câmpia Turzii şi alte opt primării comunale care îşi propun dezvoltarea regiunii”, a declarat Dan Ivănel, senior consultant RTS Consult. În afară de staţiunea Durgău, care e doar o parte a proiectului, proiectul de ansamblu presupune o investiţie de 150 milioane euro. „Este un proiect deschis, de amploare, care cuprinde reabilitarea centrului vechi Turda, castrul roman, Valea Arieşului şi salinele Durgău”, a conchis Dan Ivănel.

sursa: gandul.info

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Most Popular

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co