Articole

Pe ce insulă va fi primul muzeu subacvatic din Europa?

Pe ce insulă va fi primul muzeu subacvatic din Europa?

Primul muzeu submarin din Europa, creație a sculptorului ecologist britanic Jason DeCaires Taylor, care îmbină arta cu fauna și flora, este în curs de amenajare în insula spaniolă Lanzarote, din Arhipelagul Canare, anunță ziarul ‘ABC’, citat de Agerpres.

Cunoscut pentru instalații marine similare din Mexic și Granada, Jason DeCaires Taylor își definește opera drept ‘fără egal, un paradox al creației’, întrucât este gândită pentru a fi ‘asimilată de ocean, transformă obiecte inerte în recife vii de coral și este o intervenție umană pozitivă, care apără natura’.

Muzeul Atlantic din Lanzarote va fi amplasat în localitatea Yaiza, într-o zonă aflată la adăpost de puternicii curenți marini care afectează partea de nord a insulei. Instalațiile aferente se vor întinde pe 2.500 de metri pătrați, dar zona ocupată efectiv de operele de artă pe fundul oceanului nu va fi decât de 15 % din această suprafață.

Sculpturile, la care artistul lucrează deja, sunt turnate dintr-un ciment de înaltă calitate, iar viața lor submarină este garantată pentru o perioadă de 300 de ani. Taylor folosește doar materiale care nu dăunează mediului, iar modul de dispunere a creațiilor sale favorizează dezvoltarea faunei și florei. De exemplu, în Cancun, biomasa a crescut cu 12 % din 2009, când și-a inaugurat o ‘colecție de artă’, până în 2013. Totodată, cantitatea de crustacee, pești și moluște s-a majorat cu 59-65 %.

Artistul nu utilizează metale sau materiale corozive, iar sculpturile sale au un pH neutru și vor fi atent curățate înainte de a fi scufundate în mare. Acestea vor fi fixate la o adâncime cuprinsă între 12 și 15 metri, astfel încât muzeul va putea fi vizitat de scufundători cu antrenament bazic și, în unele zile, lucrările vor putea fi admirate chiar de la suprafața apei.

Sursa: Agerpres

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Most Popular

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co