Imobiliare Valea Prahovei
Externe

Ruinele de la Capalna, in patrimoniul UNESCO

Ruinele de la Capalna, in patrimoniul UNESCO

La 18 kilometri de orasul Sebes, se gasesc si astazi ruinele unei cetati construite in a doua jumatate a secolului I inainte de Hristos. Este vorba despre Cetatea dacica de la Capalna, inclusa in patriomniul cultural UNESCO.

Cetatea cu ziduri de piatra inalte a fost ridicata, cel mai probabil, de Burebista. Pe traiectul zidului de incinta se pastreaza doua constructii, una spre nord-vest si una la nord. Cea din urma este o intrare secundara alcatuita din doua ziduri paralele, perpendiculare pe incinta, la care s-a renuntat intre cele doua razboaie de cucerire a Daciei.

Cercetarile efectuate in urma cu aproape 30 de ani au scos la iveala urmele unor sanctuare dacice de tipul aliniamentelor demontate in intervalul dintre primul si al doilea razboi daco-roman.Materialul arheologic folosit consta in ceramica lucrata manual sau la roata si pictata cu motive geometrice, unelte de fier si obiecte de podoaba din fier, argint sau bronz. Dacii s-au folosit de avantajele naturale ale locului si au adus materiale de constructie de departe pentru consolidare. Pentru construirea turnului de straja, spre exemplu, s-a utilizat calcar de la Magura Calanului.

Principalul scop al Cetatii de la Capalna era unul militar: acela de protejare a muntilor Orastiei, unde se afla centrul regatului dac. Zidurile cetatii sunt considerate elemente arhitecturale specifice dacilor, acesta fiind unul dintre motivele pentru care a fost inclusa in patimoniul UNESCO.

Sursa: www.skytrip.ro

Targul National Imobiliar (TNI)
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Most Popular

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co