Ruinele de la Capalna, in patrimoniul UNESCO
La 18 kilometri de orasul Sebes, se gasesc si astazi ruinele unei cetati construite in a doua jumatate a secolului I inainte de Hristos. Este vorba despre Cetatea dacica de la Capalna, inclusa in patriomniul cultural UNESCO.
Cetatea cu ziduri de piatra inalte a fost ridicata, cel mai probabil, de Burebista. Pe traiectul zidului de incinta se pastreaza doua constructii, una spre nord-vest si una la nord. Cea din urma este o intrare secundara alcatuita din doua ziduri paralele, perpendiculare pe incinta, la care s-a renuntat intre cele doua razboaie de cucerire a Daciei.
Cercetarile efectuate in urma cu aproape 30 de ani au scos la iveala urmele unor sanctuare dacice de tipul aliniamentelor demontate in intervalul dintre primul si al doilea razboi daco-roman.Materialul arheologic folosit consta in ceramica lucrata manual sau la roata si pictata cu motive geometrice, unelte de fier si obiecte de podoaba din fier, argint sau bronz. Dacii s-au folosit de avantajele naturale ale locului si au adus materiale de constructie de departe pentru consolidare. Pentru construirea turnului de straja, spre exemplu, s-a utilizat calcar de la Magura Calanului.
Principalul scop al Cetatii de la Capalna era unul militar: acela de protejare a muntilor Orastiei, unde se afla centrul regatului dac. Zidurile cetatii sunt considerate elemente arhitecturale specifice dacilor, acesta fiind unul dintre motivele pentru care a fost inclusa in patimoniul UNESCO.
Sursa: www.skytrip.ro