Evenimente

Sămbătă, 22 aprilie: Șezătoare la Bădăcin

,,Haideți iar la șezătoare în Țara Silvaniei!” Sub acest îndemn se va desfăşura, la Bădăcin, un eveniment relaxant, de familie, cu elemente contemporane – inspirate de tradiția etnografică și gastronomică sălăjeană. Astfel, proiectul itinerant “Șezători în Țara Silvaniei” continuă cu o a doua ediție specială acasă la Iuliu Maniu.

La Bădăcin vom fi găzduiți în livada de cireși a familiei Vălcăuan, socăcițele din sat vor pregăti celebrele lor plăcinte, pentru care sunt renumite în întreaga lume, meșterițele în ale acului vor face demonstrații de măiestrie, femeile din sat ne vor povesti despre habele de altă dată de la Bădăcin, iar pe sub cireși vor fi nenumărate oaze de relaxare, pălincă și vin de-al locului.

Vom vizita casa lui Iuliu Maniu aflată într-un amplu proiect național de restaurare și micul muzeu provizoriu dedicat acestuia, prima biserică cu ziduri din piatră cu turlă de lemn din Sălaj și livezile înflorite.

Recomandările organizatorilor:

1. Dacă aveți, purtați minim un element vestimentar din lada de zestre (o ie/chimeșă, un brâu, o zadie, o vestă, o eșarfă sau ceva în care să vă simțiți confortabil și despre care să puteți povesti celorlalți)

2. Aduceți cu voi ceva de-ale gurii, făcut de mâna voastră, după o rețetă locală, în veselă de casă (nu în plastic) Vom încropi un bufet românesc, autentic, completat de plăcintele și pălinca locului.

3. Aduceți cu voi „lucru’” (indiferent că aveți o ie în lucru, un goblen, cipcă ori altceva). La șezătoarea de la Bădăcin vom face și câteva probe cu ideile și propunerile voastre pentru 2 produse suvenir, pe care vrem sa le creăm pentru a îmbogăți oferta de produs local autentic a Țării Silvaniei (proiectul SUVENIR de Sălaj): Pernița antistres din pânză de casă cusută manual cu simboluri locale și umplută cu sâmburi de cireș și Batista de Bădăcin (una inspirată de cele cusute de Clara Maniu, purtând monograma familiei și una cu florile locului, numai bună de dăruit sau purtat la sacourile cu ștaif )

Intrarea este liberă

Și pentru că bărbații ne întreabă dacă au și ei rost la astfel de întâlniri muierești, le răspundem că doamnele au mereu nevoie de susținere, plăcinta&pălinca de degustători pricepuți, iar poveștile de echilibru și farmec masculin. Așadar avem un eveniment prietenos cu bărbații și copiii.

Organizatori: Fundația pentru Educație și Dezvoltare locală AGAPIS, cu susținerea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară SĂLAJ PLUS, Centrul de Cultură și Arta al Județului Sălaj, Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă – Zalău, Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Zalău, Muzeul de Pânze şi Poveşti și Colțul Românesc.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Most Popular

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co