Articole

Sondaj: din cauza crizei, românii aleg vacanţele în ţară

Aproape jumătate dintre români preferă să-şi petreacă vacanţele în ţară, criza fiind principalul motiv care explică această această opţiune, relevă un sondaj IRES, realizat la nivel naţional, în zilele de 1 şi 2 iunie, citat de Agerpres.

Potrivit cercetării, 49% dintre cei intervievaţi indică România drept destinaţie preferată, în timp ce pentru străinătate optează 42%. Preferinţa pentru România a crescut cu 2% faţă de 2010, în timp ce pentru străinătate a scăzut cu 6%.

Grecia este ţara în care cei mai mulţi români (peste 20%) ar dori să îşi petreacă vacanţa de vară, destinaţie urmată de Spania (15%), Italia (14%),Bulgaria(9%), Franţa (7%) şi Turcia (7%).

Faţă de anul precedent, se constată o scădere a preferinţelor pentru ţări precum Franţa, Italia, Spania sau Germania, dar creşte apetenţa turiştilor români pentru Grecia sau Bulgaria.

65% dintre cei care au afirmat că pleacă în această vară în vacanţă spun că destinaţia lor va fi România, câte 4% optează pentru Bulgaria, Spania şi Italia. 39% optează pentru o destinaţie la mare, 31% pentru o zonă de munte, 2% vor merge şi la mare şi la munte, iar 7% spun că vor vizita un oraş.

O treime dintre respondenţi (31%) declară că vor pleca în această vară în vacanţă, iar 66% spun că nu vor face acest lucru. Bărbaţii, tinerii între 18 şi 35 de ani, cei cu studii superioare şi cei care locuiesc în mediul urban sunt categoriile la nivelul cărora se regăsesc procente mai mari de respondenţi care declară că vor pleca în vacanţă în această vară.

Bugetul alocat pentru vacanţa din acest an este, din perspectiva celor mai mulţi respondenţi mai mic (25%) sau cel mult la fel (25%) decât cel alocat pentru vacanţa de anul trecut. Doar 5% dintre participanţii la studiu spun că vor aloca pentru vacanţa din acest an un buget mai mare decât cel alocat anul trecut.

Maşina rămâne principalul mijloc de locomoţie pentru a ajunge în destinaţia de vacanţă. 63% dintre respondenţi spun că vor merge în vacanţa de vară cu automobilul, la mare distanţă aflându-se autocarul (10%), 7% preferă avionul, iar 18% trenul.

Peste 70% dintre respondenţi şi-au petrecut cele mai multe concedii din ultimii zece ani în România. 15% dintre ei spun că pe cele mai multe le-au petrecut în străinătate, iar 12% în ambele locuri.

În străinătate şi-au petrecut concediile cel mai frecvent cei peste 65 de ani, cei cu un grad de şcolarizare mai redusă şi persoanele din Transilvania şi Banat.

Sondajul a fost realizat de IRES, în perioada 1-2 iunie 2011, la comanda Asociaţiei Române pentru Evaluare şi Strategie, pe un eşantion 1.248 indivizi de 18 ani şi peste, cu o eroare maximă tolerată de plus – minus 2,8%.

 sursa: romanialibera.ro

 

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Most Popular

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co