Turismul balnear – atrăgător pentru străini – VIDEO

Turismul medical este unul dintre domeniile care se dezvoltă foarte rapid la nivel internaţional, iar pentru ca acest segment să funcţioneze şi în România,ţaranoastră trebuie să se specializeze. Sectorul balnear reprezintă o nişă destul de atrăgătoare pentru străini, iar în România există numeroase staţiuni balneare care pot fi exploatate, însă trebuie luată în calcul şi concurenţa mare din Ungaria, acestea sunt concluziile la care au ajuns specialiştii din acest domeniu, la Forumul Internaţional de Sănătate, la sesiunea dedicată turismului medical.
Aproximativ 80% din totalul turiştilor care vin să se trateze în România vin pentru staţiunile balneare, pentru tratamente de întreţinere şi antiîmbătrânire. Printre staţiunile balneare care atrag turişti străini se numără Băile Felix, Tuşnad, Sovata, Techirghiol, Mangalia.
În ţările dezvoltate, turismul medical contribuie cu trei – patru procente la Produsul Intern Brut.
Reprezentantii MDRT spera ca turismul medical să aibă măcar o contribuţie mică la turismul românesc, în general, iar în câţiva ani să aducă 1-2% la PIB.
Anual, în staţiunile balneare merg 600.000 – 700.000 de turişti, dintre care 7-10% sunt străini. Vin turişti şi din Germania, Israel, Belgia, însă în aceste staţiuni majoritatea persoanelor, 60-80%, vin prin programele Caselor de Pensii şi de Sănătate . Costurile mici din România atrag turiştii străini dar trebuie sa-i facem pe acestia să se întoarcă în România. Dacă aceste persoane nu sunt mulţumite, nu se mai întorc şi ne fac şi reclamă negativă.
Potrivit specialistilor in turism, motivele pentru care străinii vin în România sunt reprezentate de costurile mai mici, de timpul mai redus de aşteptare, de accesibilitatea călătoriilor internaţionale şi de îmbunătăţirea standardelor medicale. De exemplu, o operaţie de rinoplastie costă în România 1.000 de euro, în timp ce în Italia ajunge la 4.000 de euro.
Guvernul României a aprobat hotărârea privind acordarea statutului de staţiune balneară şi balneoclimatică pentru unele localităţi şi areale care dispun de factori naturali de cură: Băile Olăneşti, Covasna, Băile Felix, Sovata, Techirghiol, Amara, Băile Herculane, Băile Govora, Călimăneşti-Căciulata şi Ocna Sibiului.