Articole

Unde vei găsi cele mai impresionante librării din Europa?

De fiecare dacă când ne petrecem vacanţele în străinătate ne gândim mereu la ce suveniruri să le luăm celor dragi, iar unele dintre cele mai frumoase amintiri sunt cărţile. Aşadar lonelyplanet.com ne propune câteva librării în care am putea găsi unele dintre cele mai interesante cărţi dar în acelaşi timp ne putem bucura şi de arhitectura clădirilor.

Librăria El Ateneo din Buenos Aires, Argentina

El Ateneo Grand Splendid, cea mai cunoscută librărie din Buenos Aires şi una dintre cele mai spectaculoase din lume. Practic, e un teatru întreg transformat în librărie. Situat pe Avenida Santa Fe, teatrul construit de ahitecţii Pero şi Torres Armengol, la dorinţa impresarului Max Glucksman, a fost inaugurat în 1919 sub numele Teatro Gran Splendid. Clădirea a găzduit, mai apoi, la etajul patru o staţie de radio, iar din 1929 s-a transformat în cinema. Acum 10 ani, arhitectul Fernando Manzone a renovat-o şi a transformat-o în librărie. Locul scaunelor a fost luat de cărţi, CD-uri şi DVD-uri, iar lojele şi scena s-au transformat în cafenea, unde cititorii se pot cufunda în lectură.
Libr ria Lello&Irmao din Porto, fermec toare prin bogata colecţie de cărţi, dar şi prin arhitectura de basm

Cunoscută şi sub numele de Librăria Chardron, Librăria Lello&Irmao din Porto, Portugalia, este situată în Praca dos Leoes, la cinci minute de centrul oraşului şi foarte aproape de Muzeul de Artă şi cel de Fotografie. Inaugurată în 1906, Librăria Lello& Irmao a fost proiectată de Francisco Xavier Esteves în stilul neogotic, cu elemente de art nouveau. Scara interioară din lemn masiv şi cu trepte roşii uneşte două nivele şi este inspirată de cea din galeriile pariziene Lafayette. Stâlpii sunt ornamentaţi cu basoreliefuri în bronz ale figurilor proeminente din literatură portugheză, iar tavanul de sticlă cu vitralii are inserat motto-ul: Decus in labore. La etajul doi al librăriei se află o cafenea.

Shakespeare & Company, Paris – France

În două oraşe diferite, fără nicio legătură între ele, există două librării Shakespeare & Company (Paris şi Viena). Prima librărie cu acest nume a fost deschisă în Paris, la 1919, de către Sylvia Beach, o americancă cu pasiune pentru cărţi. Librăria engleză a devenit curând locul perfect de întâlnire al scriitorilor precum Ernest Hemingway, Ezra Pound, Gertrude Stein sau James Joyce, a cărui capodoperă, „Ulise”, a fost publicată prima dată de către aceeaşi Sylvia Beach. Astăzi, librăria este visul oricărui împătimit de cărţi: strâmtă şi întortocheată, cu rafturi de sus până jos, ticsite cu cărţi despre orice, într-un amestec de cărţi vechi şi cărţi noi. Nu rataţi etajul al doilea, greu de observat, şi cărţile de afară, printre care puteţi găsi adevărate comori. Bonus: pe pereţi există fotografii cu scriitori celebri, cele mai multe cu o dedicaţie pentru patroana cărţilor, Sylvia Beach, iar dacă aveţi noroc, puteţi nimeri în timpul unei întâlniri culturale sau în timpul Festivalului de literatură organizat de ei.

Londra este plină de librării şi îţi oferă o incursiune spectaculoasă în lumea cărţilor

Una dintre cele mai atractive librării este Daunt Books. În această librărie poţi găsi foarte multe cărţi de la stocurile de miniserii, la ghiduri de călătorie, hărţi şi biografii pentru ficţiune, acestea fiind aranjate pe ţări. Atmosfera pe care o găseşti în această librărie este specifică tuturor librăriilor londoneze. Tineri angajaţi îţi verifică cărţile pe care le cauţi în calculator şi apoi îţi spune unde anume le găseşti. La ei în librărie sau în oricare alta din Londra. Găseşti literatură engleză, mii de titluri, istorie, lingvistică, orice! Cărţi second-hand, cărţi noi, ediţii scumpe sau ieftine ale aceleiaşi cărţi. Cărţi în original în latină, italiană, spaniolă, germană, franceză. Eventual poţi să iei şi loc pe o canapea sau un fotoliu şi să citeşti una dintre cărţile de la raft. Şi ca sa fie tacâmul complet, dacă cumpărai o carte şi constatai că o mai ai sau ai citit-o, puteai să o returnezi în 28 de zile , pentru a face returnarea ai nevoie de carte şi chitanţă.

Selexyz Dominicanen, Maastricht – Olanda

Librăria Selexyz Dominicanen se găseşte într-o catedrală dominicană ridicată în 1294 în centrul oraşului Maastricht, Olanda. A fost abandonată cinci sute de ani mai târziu, adică în 1794, după ce Napoleon a invadat oraşul, şi a transformat-o într-un depozit. Multă vreme a funcţionat ca şi parcare de biciclete, dat fiind că la olandezi e posibil orice. Cei care s-au ocupat de transformarea catedralei în bibliotecă au fost arhitecţii de la Merksş i Girod, iar ce le-a ieşit de pe planşete a primit premiul Lensvelt „Architect Interior Prize”. Nu-i de mirare, pentru că e o realizare absolut divină. Uitaţi-vă la cafenea, spre exemplu, ca să vedeţi ce bine se integrează locului.


sursa: curierulnational.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Most Popular

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co