Articole

Vacanţă în Oraşul Îndrăgostiţilor

Fără îndoială, unul din cele mai spectaculoase oraşe din lume şi unic din toate punctele de vedere, Veneţia te va atrage ca un magnet şi te va face să te îndrăgosteşti la prima vedere. Oraşul Podurilor, cum mai este supranumită, capitala regiunii Veneto din Italia te aşteaptă să-ţi dezvăluie sentimentul inedit pe care ţi-l poate da o plimbare cu gondola, să-ţi arate cum se produce celebra sticlă de Murano, să te încânte cu specialităţi culinare mediteraneene şi să te fascineze cu clădirile ridicate pe insulele de dimensiuni mici. Oraşul în care îndrăgostiţii se simt ca acasă poate fi vizitat în orice anotimp, deşi este de preferat să eviţi să îţi petreci vacanţa acolo iarna, asta doar dacă nu cumva îţi place ploaia. Veneţia este locul care a fascinat mii de artişti şi poeţi, un oraş cu adevărat magic. Aici trăiesc aproximativ 270 de mii de locuitori. Dintre aceştia, 60 de mii au ales ca domiciliu o locuinţă în centrul istoric al Veneţiei, restul retrăgându-se pe continent, sau „Terraferma”, cum spun italienii, în oraşe precum Mestre sau Marguera, în spatele lagunei.


Ce poţi vizita


Dacă ajungi în acest oraş de poveste, nu care cumva să ratezi o plimbare cu gondola! Cel mai celebru şi, totodată, romantic mijloc de transport cu care poţi explora minunăţiile Veneţiei, gondola este simbolul oraşului. Trebuie să ştii că principalul mod în care te poţi deplasa acolo este pe apă, cu bărci, pentru că Veneţia este înconjurată de 150 de canale, sau poţi alege să mergi pe jos. În loc de autobuze sau taxiuri, veneţienii au la dispoziţie aşa-zisele „vaporetti”, care opresc în staţii şi cu care te poţi mişca destul de rapid prin oraş. O experienţă unică ar putea fi pentru tine să vezi în timp real cum se fabrică sticla de Murano. Unii din cei mai mari producători din Europa au magazine în Veneţia, dar poţi găsi şi mici meşteşugari pe străduţele întortocheate ale oraşului, care îţi pot confecţiona pe loc, pentru o sumă, ce-i drept, uşor piperată, vaze, bibelouri în miniatură, sticle sau orice alt obiect le ceri să-ţi facă. Dacă vrei să guşti din adevărata „aromă” a Veneţiei, alege această destinaţie turistică în luna februarie, când se sărbătoreşte Carnavalul de la Veneţia.
Cea mai cunoscută biserică din toată Veneţia este Basilica di San Marco. Fiind unul din cele mai bune exemple de artă bizantină, obiectivul a fost supranumit şi Biserica de Aur, mulţumită formei opulente, decorată cu mozaic. Deasupra uşii principale vei vedea o impresionantă reprezentare a Judecăţii de Apoi sub formă de mozaic poleit cu aur, iar în partea de sus a bisericii vei putea admira statuile a patru sfinţi şi a lui San Marco, ce veghează, tăcute, asupra oraşului. Exteriorul basilicii este împărţit în cinci arcade susţinute de stâlpi din marmură policromatică, iar interiorul acesteia este bazat pe o cruce grecească, cu fiecare braţ împărţit în trei părţi.


Te poţi relaxa, cu un expresso în faţă, într-una din cafenelele cochete din Piaţa San Marco, cea mai cunoscută din Veneţia. Ferită de traficul autoturismelor, piaţa a fost denumită de către Napoleon „recepţia cea mai frumoasă a Europei”, pavajul acesteia fiind alcătuit din roci vulcanice închise la culoare şi pietre istriene albe, sub diverite forme geometrice. Dacă vrei să admiri arhitectura gotică veneţiană, trebuie să vezi Palatul Dogilor. Iniţial, clădirea impresionantă a avut rol de senat, centru administrativ, tribunal, arhivă publică şi închisoare până în anul 1797, când a picat republica veneţiană.


Decorată într-un mod unic, cu 36 de capitele ornate cu sculpturi ale unor animale, flori şi reprezentări ale lunilor anului, dar şi scene ale Judecăţii lui Solomon, Noah, Adam şi Eva sau Arhanghelul Gabriel, clădirea era locul unde erau încoronaţi dogii, în urma unei slujbe care avea loc la Biserica San Marco. Curtea imensă de la intrarea în palat te va fascina, iar dacă urci Scara Giganţilor, vei putea admira statuile lui Neptun şi Marte. Nu uita să mai vizitezi şi Ca’ d’Oro, Palatul Grassi, Cartierul Burano, Laguna Veneţiei şi Aqualandia, dacă ajungi în acest oraş mirific al Italiei.


Un articol realizat de Fadia HÎRŢAN
pentru www.travelmix.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Most Popular

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co