Articole

Zagreb, orașul celor două dealuri

În inima Europei, la răspântia dintre este și vest, un oraș minunat te așteaptă să îl descoperi: Zagreb, capitala Croației, un oraș așezat pe două dealuri: Gradec și Kaptol.

Zagreb este centrul politic, economic și cultural al Croației și unul dintre centrele universitare de renume din Europa. Are o populație de un milion de locuitori, ceea ce înseamnă aproape un sfert din populația întregii Croații. Orașul este format din trei regiuni: Orașul de Sus, Orașul de Jos și Noul Zagreb.
Orașul de Sus te va cuceri cu străduțele romantice, pietruite, străjuite de lămpi cu gaz și clădirile vechi. Aici vei afla și cele mai multe muzee ale orașului, precum și una dintre cele mai vechi biserici ale Croației: biserica Sfântul Marcu. Lăcașul de cult este construit în stil gotic târziu, iar acoperișul de țiglă este cu adevărat spectaculos, mai frumos chiar decât cel al marii catedrale în stil neo-gotic, ale cărei turnuri domină cerul capitalei croate. Pe el sunt reprezentate stema Zagrebului şi cea a Regatului Unit al Croaţiei, Slavoniei şi Dalmaţiei.
Tot aici, în Orașul de Sus, vei găsi clădirea Parlamentului, Biserica Sfântul Mihail sau Poarta de Piatră, ce datează din secolul al XIII-lea.
Istorie bogată
Dacă zidurile ar putea vorbi, cele din Zagreb ar avea multe lucruri de povestit. Prima aglomerare urbană a fost atestată aici în anul 1094. În secolul al 13-lea, când tătarii au invadat Ungaria, regele Bela al IV-lea s-a refugiat în Zagreb. Apoi, în semn de recunoștință pentru ajutorul primit, el a acordat Gradec-ului statutul de oraș liber, în 1242. Importantă cetate medievală, acesta s-a aflat, între 1526 și 1918, sub stăpânirea Austriei, sub numele de Agram.
Gradec și Kaptol, cele două orașe, rivale în Evul Mediu, s-au unificat la jumătatea secolului al XIX-lea. Apoi, Zagreb a început să se dezvolte și să capete noi dimensiuni.
La pas…
Punctul central și locul de unde ar trebui să înceapă orice tur care să cuprindă toate obiectivele majore ale Zagrebului este piața Josip Jelacic, dominată de statuia ecvestră a banului Jelacic, general al Imperiului Austriac. Piața este locul de întâlnire preferat de locuitori pentru că, se spune, toate străzile te duc aici. În apropiere se află Octogonul, un edificiu fermecator. Este locul unde se află magazine și artiști ambulanți și, în primul rând, o oază de răcoare față de arșița orașului.
Dacă ai ajuns în Zagreb, trebuie să te plimbi puțin prin parcul Zrinjevac, care arată și astăzi la fel ca în ziua în care a fost deschis, în 1870. Greu de crezut că în acest loc era, demult, un târg de vite.
O altă mare atracție turistică a orașului Zagreb este Cimitirul Mirogoj, locul de odihnă veșnică al multor personalități locale. Acesta este unul dintre cele mai frumoase din Europa.
Despre Zagreb, se spune ca este un oraș sigur pentru turiști. Un oraș cochet, care are multe de oferit. Este un oraș prosper, una dintre cele mai boeme destinații de vacanță din Europa. Iar dacă vrei un suvenir din Zagreb, cumpără o cravată. Croații declară, cu mândrie, că ei sunt cei care au inventat, prin secolul XVII, acest accesoriu vestimentar.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Most Popular

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co